Pages - Menu

Monday, September 30, 2013

Homemade Stok Ayam Anakanda..

بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Assalam dear readers,

Kalini cplud nak share cara mudah dan ringkas untuk hasilkan stok ayam sendiri. Especially untuk permata hati intan payung ni lah. Masih tak berani nak letak ayam camtu je dlm bubur. Stok ayam ni cplud xderlah blend halus sangat, masih dapat rasa tekstur ayam kat bubur kalau guna stok ayam nih. 

10 bulan (lagi beberapa hari cecah 10 bulan. hehe) ni patutnya dah boleh bagi nasi lenyek2 dengan lauk. Bukan tak pernah bagi, cplud buat je bagi Afham makan. Tapi die kurang suke, kunyah pon lambat2. Kalau bubur ni cplud xderlah wat lembik sangat. Masih terasa tekstur nasi dalam bubur tuh. Jom kite tengok resepi mudah ni...

Bahan2 mudah ajer:

  • Isi ayam
  • Rempah 3 beradik (bunga lawang, kayu manis, buah pelaga)
  • Halia diketuk
  • Bawang holland dimayang
  • Minyak zaitun tuk menumis
  • Air
  • Carrot
  • Saderi

Caranya mudah sangat, tumis kan bawang guna olive oil. Pastu masukkan rempah 3 beradik, halia, isi ayam carrot dan saderi. Masukkan air dan biar mendidih.



Cam pic kt atas ni la. Rebus jer.



Kemudian tapis pulak untuk asingkan stok ayam dari rencah laen. Satukan sumenya ke dlm blender kecuali halia dan rembah ratus tadi. Blend semuanya.



Dah siap, simpan dalam bekas cube ni dan simpan dalam freezer. Keluarkan untuk masak bubur. Done :)

Selamat mencuba. TQ sudi singgah baca sini. Wasalam :)

4 comments:

  1. menarik! t leh jijah buat rujukan bila kimi mula makan nanti..hee

    ReplyDelete
  2. Awal-awal dulu before Naurah turns to 9mo i pun buat mcm ni jugak cplud. Pernah jugak buat stok ikan bilis tp naurah elergik dengan ikan bilis.

    ReplyDelete
  3. @hana: hehe.. kene buat utk die bekal kt umah bs.hehe

    ReplyDelete