Salam to all,
Selamat berhujung minggu. Disebabkan kebosanan melampau, cplud cuba nk abeskan masa dengan aktiviti berfaedah yer. Cplud hasilkan stok sejuk beku popiah sayur utk bekalan seminggu wat bekal pi keje. Maklumlah, malas sgt nk memasak yer pagi2. Bangun pon lambat.. Opps kantoi. ehehe~ Nak bersiap pi keje lagi kan. So kene pandai2 la nk idup. uhuhu~ Zaman sekarang ni harga barg sume meningkat naek, dan sekarang ni pulak tahap kritikal dlm idup cplud. Yerla, ngn nk kumpul duit kawen lagi kan. Ujung2 tahun ni pulak byk betul komitmen ngn keje pejabat yg melambak2. So, ujung minggu ni cplud ambik pendekatan rest je kt umah. Okeyla, duk membebel jer yer. Jomla cplud nak share resepi buat inti popia sayur nih yer. Mudah ajer. Tak refer mane2 pon, juz imagine mase mkn popia yg mak buat. Uhuhuhu~
:: RESEPI INTI POPIAH SAYUR ::
:: Bahan2 ::
- 2 ulas bawang putih diketuk dan dicincang
- Carot dipotong memanjang
- Kacang panjang dipotong kecik
- Taugeh mengikut citarasa, cplud pkai sket jer dalam 1 mangkuk kecik jer
- Sedikit dada ayam dipotong kecik
- Sedikit sos tiram
- Secubit garam
:: Cara2 ::
1) Tumiskan bawang putih sampai kekuningan.
2) Masukkan isi ayam dan kacau rata bersama bawang putih td.
3) Masukkan kacang panjang diikuti carot. Masukkan sos tiram dan garam. Kacau rata.
4) Masukkan taugeh. Kacau sebati dan biarkan hingga masak. Boleh tutup api dan biarkan inti tuh sejuk dulu sebelum digulung bersama popiah.
Taraaaaaa.. Ni dah siap yg dah gulung. Dapatla sket, xderla byk sgt. Tapi cukupla tuk dibuat stok seminggu. Cewaaah ;)
Okeh, ni hasil setelah digoreng. Sangat sedap dan rangup ;) Thanx to my kazen syera sebab tlg kakmi buka kulit popiah. Actually ni yg semalam punyer. Petang ni cplud uat lg tambah stok ;)
Okey, selamat mencuba dan selamat berhujung minggu ;)
Selamat berhujung minggu. Disebabkan kebosanan melampau, cplud cuba nk abeskan masa dengan aktiviti berfaedah yer. Cplud hasilkan stok sejuk beku popiah sayur utk bekalan seminggu wat bekal pi keje. Maklumlah, malas sgt nk memasak yer pagi2. Bangun pon lambat.. Opps kantoi. ehehe~ Nak bersiap pi keje lagi kan. So kene pandai2 la nk idup. uhuhu~ Zaman sekarang ni harga barg sume meningkat naek, dan sekarang ni pulak tahap kritikal dlm idup cplud. Yerla, ngn nk kumpul duit kawen lagi kan. Ujung2 tahun ni pulak byk betul komitmen ngn keje pejabat yg melambak2. So, ujung minggu ni cplud ambik pendekatan rest je kt umah. Okeyla, duk membebel jer yer. Jomla cplud nak share resepi buat inti popia sayur nih yer. Mudah ajer. Tak refer mane2 pon, juz imagine mase mkn popia yg mak buat. Uhuhuhu~
:: RESEPI INTI POPIAH SAYUR ::
:: Bahan2 ::
- 2 ulas bawang putih diketuk dan dicincang
- Carot dipotong memanjang
- Kacang panjang dipotong kecik
- Taugeh mengikut citarasa, cplud pkai sket jer dalam 1 mangkuk kecik jer
- Sedikit dada ayam dipotong kecik
- Sedikit sos tiram
- Secubit garam
:: Cara2 ::
1) Tumiskan bawang putih sampai kekuningan.
2) Masukkan isi ayam dan kacau rata bersama bawang putih td.
3) Masukkan kacang panjang diikuti carot. Masukkan sos tiram dan garam. Kacau rata.
4) Masukkan taugeh. Kacau sebati dan biarkan hingga masak. Boleh tutup api dan biarkan inti tuh sejuk dulu sebelum digulung bersama popiah.
Taraaaaaa.. Ni dah siap yg dah gulung. Dapatla sket, xderla byk sgt. Tapi cukupla tuk dibuat stok seminggu. Cewaaah ;)
Okeh, ni hasil setelah digoreng. Sangat sedap dan rangup ;) Thanx to my kazen syera sebab tlg kakmi buka kulit popiah. Actually ni yg semalam punyer. Petang ni cplud uat lg tambah stok ;)
Okey, selamat mencuba dan selamat berhujung minggu ;)
2 comments:
rajin nyer mira....kaksu paling suka mkn popia...dulu2 rajin buat tapi sekarang rajin jugak tapi rajin beli... ;)
@kaksue: uhuhuhuu~~ rajin isi masa lapang tu kaksue ;)
Post a Comment