Bismillahirahmanirahim...
Salam dear readers & followers,
Jagung... Oh sukanya. Jagung ni memang my favourite. Sangat suka makan jagung, tak kisahlah rebus ke, bakar ke, kukus ke.. Sume cplud bedal.
Actually jagung ni beli kt Cameroon, memang terbukti segar dengan isi yang lembut jer. Bubur jagung ni sume orang tau buat kot. Cplud call mak tanya resepi sebab sebelum ni memang tak pernah masak bubur jagung.
Bahan2 nya pulak simple jer...
1- Jagung yang telah diambil bahagian isi sahaja
2- Santan
3- Gula melaka potong kiub (seketul jer)
4- Garam
5- Gula
6- Daun pandan disimpul
Cara2 nya pon mudah ajer. Cuma kalau nak jagung tu lembut, kene rebus kasi lama sket.
1- Rebus isi jagung. Air tu biar sampai tenggelam isi jagung tu sume.
2- Dah agak2 jagung tu masak dan lembut, baru masukkan santan dan daun pandan yang telah disimpul rapi.
3- Masukkan 1 kiub gula melaka. Ni resepi mak nak bagi bubur ni nampak perang sket.
4- Kacau sampai sebati ngn santan dan perasakan dengan garam dan gula.
Okey, agak2 dah masak tu, boleh tutup api dan hidangkan. Boleh dijadikan hidangan hujung minggu dan jugak minum petang :)
Bubur jagung enak kegemaranku.. Yummy yummy...
4 comments:
ala comelnya bu bur jagung dia.. memamng bubur jagung cinta betul la. sweet gitu. hehe
@izahdaud: huhu tq kak izah... mmg fav nih... :)
sedapnye bubur jagung...nak try la nanti.. =)
@sharz: uhuh... cuba la.. ni bubur simple jer
Post a Comment