Bismillahirahmanirahim,
As salam dear readers & followers,
Actually, resepi Sayur Bayam Masak Air ni hasil cuba2 cplud jer. Alhamdulillah menjadi dan sedap jugakla. Yang penting, incik suami suka. Simple je caranya dan bahannya. Boleh guna bayam merah jugak kalau tiada bayam hijau. Both pon sedap :) Bagi bakal2 ibu yang kurang darah, boleh cuba masak resepi ni. Bayam yang telah dimasak juga merupakan sumber zat besi, mineral
yang amat penting bagi wanita yang kehilangan darah akibat hamil kerana
wanita berisiko untuk mengalami kekurangan zat besi dalam badan. Jom lihat resepi :)
~Sayur Bayam Masak Air~
:: RESEPI SAYUR BAYAM MASAK AIR ::
Bahan2:
1- Bayam dipotong dan diasingkan batang dan daun bayam
2- 2 biji bawang merah dimayang
3- 1 ulas bawang putih diketuk
4- 1/4 kiub pati ikan bilis
5- Serbuk lada putih
6- 2 cawan air
7- Garam sebagai perasa
Cara2:
1- Tumis bawang putih ketuk bersama bawang merah.
2- Setelah bawang masak, masukkan air, pati ikan bilis dan jugak garam.
3- Bila mendidih, masukkan batang bayam yang telah dipotong dan diasingkan dari daun.
4- Kemudian baru masukkan daun bayam.
5- Sedikit serbuk lada putih sebagai perasa tambahan.
Okey siap hidangan. Selamat mencuba :)
As salam...
0 comments:
Post a Comment