Thursday, August 12, 2010

Buka Puasa bersama Paprik Bujang

Salam to all readers..

Semangat update blog kembali lagi, hehe. Petang semalam untuk berbuka aku masak lauk paprik simple. Maen campak2 je, dan sesuai la dengan name yang aku beri, paprik bujang. Bole la tahan, makanan orang bujang la katakan, so simple jela. Malas citer panjang, korang layanla pic masakan aku yg sgt simple ni. :)


Menu: Lauk Paprik Bujang

Bahan2:

- 3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, sedikit cili kering (dikisar)
- sedikit daun limau purut
- sebatang serai (diketuk)
- jagung muda (terpulang nak letak ke tidak)
- tomato
- kacang panjang
- ayam dipotong nipis
- secubit garam sebagai perasa

Cara2 membuat Paprik Bujang:

- Panaskan minyak, kemudian tumis bahan yang dikisar sehingga wangi dan naik minyak. Masukkan ayam, daun limau purut dan serai (aku campak je dalam kuali..hehe).
- Biarkan seketika. Masukkan jagung muda dan kacang panjang yang dipotong dan jangan lupe sedikit air. Agak2 dah hampir masak, masukkan tomato dan secubit garam sebagai perasa.

Taraa...Hasilnya seperti gmbar di atas. Sangat simple resepi paprik bujang dimakan bersama telur dadar dan nasi. ;)


6 comments:

Anonymous said...

wow.. nampak menarik dan mudah..

cplud miera said...

huhu,thanx anonymous. mmg sgt senang.

Uncle Lee said...

Hello Lady, I was at Ummi's place nak check out noticed your callsign and tekan my brakes buat U turn busybody here.
I have been scratching my otak what your callsign means? Your nama spelled backwards?

Your this food papril bujang looks simply delicious. I can get the beautiful aroma disini.
Wishing you and all at home a pleasant bulan puasa, have a nice day and keep a song in your heart, Lee.

cplud miera said...

thanx uncle lee. this is juz a simple dishes ;) btw, juz call me miera

Anonymous said...

thanx..sodap walopon paprik bujang...
sape nak sdap ag..tambah la bhnnye ag..udang,sotong....

cplud miera said...

same2 cik yaniez anonymous..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena