Tuesday, April 19, 2011

Camping @ Sg Sendat Part 2...

Assalamualaikum to all readers,

Kali ni cplud nk update kesinambungan entry Camping @ Sg Sendat Part 1, klik SINI tuk lihat balik entry tersebut. Bagi yg mengikuti kisah pengembaraan kami ni dimana episod lepas, cplud hanya bercerita sampai kami tiba ke Hutan Lipur Sg Sendat. So, entry kali ni lebih kepada aktiviti kami sepanjang siang hari 16 April 2011. Sesampainya kami di tempat camping nih, Subhanallah, sgt terpegun dgn keindahan Maha Pencipta, sgt tenang mendgr kicauan beburung dan deruan air terjun yg sgt mendamaikan.

Sungguh besar kuasa Ilahi dengan penciptaan alam flora dan fauna yg mewarnai kehidupan makhluknya seharian. Untuk pengetahuan korg, keadaan cuaca pd waktu pg yg agk kurang baek dgn ujan renyai2 menyebabkan tapak perkhemahan tidakla terlalu padat dgn org ramai. Keadaan ni sgt menguntungkan kami kerana Alhamdulillah kami mendapat tempat perkhemahan yg sgt strategik. Di samping itu, kwsan perkhemahan kami berhampiran sungai sekaligus memudahkan kami utk melakukan aktiviti harian seperti memasak dan membasuh pinggan mangkuk.

Gabungan pic di atas menunjukkan betapa girangnya hati2 kami setelah sampai ke tapak perkhemahan tersebut. Sgt tenang dan mendamaikan. Terlupa sebentar kekusutan dan hal2 kerja di pejabat dengan ketenangan di sana.

Setelah meninjau2 tempat di sana, kami akhirnya jumpe port yg agk strategik seperti yg telah cplud ceritakan td. Ape lg, kami punggah barang2 yg agak byk kt tempat rehat tersebut. Setelah penat, kami lepak2 dan rehat sambil menghabiskan mihun yg dh kitrg mkn separuh kt umh Leman sebelum tuh. Cari2 jugakla makanan pe yg ade yg boleh dikunyah tuk menghilangkan lapar dan dahaga dalam perjalanan td.

Aktiviti seterusnya adalah memasang khemah oleh kawan2 laki kami. Kami yg pempuan sediakan pape yg patut utk hidangan petang kami. Akhirnya setelah bertungkus lumus, khemah siap didirikan, Alhamdulillah ;)

Selepas budak laki dirikan khemah, sebahagian kami terjun sungai tuk mandi. Waduh, kesejukan ngn air sungai tuh. Sejuk sgt tp sgt best. Berendam hampir 1 jam la jugak smbil maen2 teka teki antra kami. Dah penat mnd, kitrg terjah dapur pulak, tlg2 ape yg ptt dalam usaha menyiapkan hidangan petang. Nasi dah siap2 masak dari umh. Ayam pon dah siap2 bersihkan kt umh. Sebahagian kami masak sambil ditolong oleh ahli2 yg laen. Cplud tukang rasa lauk jer, kuikuikui~

Tadaaaa~ Inilah hidangan kami petang tuh, Ayam Masak Lemak dan Sambal Kentang. Sedaaaap ;) Pic kt atas tu menunjukkan lauk yg dimasak dlm kuali dan juga sebahagian bekalan makanan yg dibawa dari umh ;)

Hurrm, rase cukup setakat ni dulu kot, nnt cplud update Part 3 pulak. Kite terjah pulak pe aktiviti kami mlm tuh. Aktiviti petang berakhir disini dengan mkn petang kami ;) Sekian dulu, nantikan kesinambungan Part 3 pula yer kengkawan. Wasalam ;)

P/s: Nak tau pe aktiviti kami mlm tuh?? Nantikan kesinambungan entry ini ;)



11 comments:

example010 said...

wah.. lawanye cplud wat kolaj.. nmpak menarik

cplud miera said...

huhu~ thanx bro. bro gk yg ajr set hue/saturation tuh. dah reti dhla men sket2 n edit2. tp xla semantap bro example. huhu~

anymz said...

alhamdulillah..akak dan anak2 memang sedang tercari2 tempat nak bercamping cuti sek ini nanti.ada yg cadangkan ke sagil,Johor,ulu bendul,n.9,bila tgk sg sendat ni boleh lah akak usulkan pada geng2 akak nanti..:)

senang tak nak ke sana?

cplud miera said...

tapi akk dari mane? akk ikut je jalan ke hulu yam.. tapi terus je smpi simpang ke batang kali. simpang tu amek kanan terus je smpi ar, masuk jalan kampung sket.

Anonymous said...

cantek cplud edit gmbo>>
suke tgk cplud, nmpak hepy jer...:)

Abang Jonni said...

huhuhu... dapat mandi tu best... huhuhu,,..

cplud miera said...

huhu~ tq2.. ;)

cplud miera said...
This comment has been removed by the author.
cplud miera said...

huhu~ btul tu abg jonni. syok sgt dpt berendam dlm air sungai yg sejuk tuh

Anonymous said...

nice camping...d best..
btol2 enjoyyyy....view cntik n nyaman..x sabo nak tgk next entry,kikiki
~nyzz~

cplud miera said...

huhu~ sabau yer nyyzz ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena