Tuesday, April 19, 2011

2 days 1 nite Camping @ Hutan Lipur Sg Sendat Part 1....

Bismillahirrahmanirahim & Assalamualaikum pembuka bicara,

Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Ilahi kerana perancangan camping kami (Kak ija~Bel~Shu~Ain~Ct~Yaniez~Yani~Cplud~MrA~Syauki~Leman~Syukor~Sumaiyah) menjadi realiti pada weekend lepas, 16 to 17 April 2011. Berkat kuasa Ilahi, cuaca yg pada paginye ujan turun dengan lebat akhirnye berhenti setelah sampai ke tapak perkhemahan Sg Sendat, Alhamdulillah ;) Awan mendung bergerak pergi diganti dengan awan biru menenangkan hati2 kami semua.

Berkumpul di Nilai seawal jam 7.30 pagi tapi bergerak dlm pukul 9 pagi sebab nk kne pastikan keperluan camping mencukupi agar percutian kami betul2 bermakna. ;)

Kami berkonvoi dengan 3 buah kereta, 2myvi + 1saga. Sume ahli jemaah kami adalah seramai 12 org dari Nilai. Perjalanan sungguh mendamaikan kerana ujan turun renyai2 gitu pada awal pg. After masuk je KL, ujan terus mencurah2 lebat, nasib baek x banjir. Perjalanan diteruskan hingga ke hentian pertama kami. Nak tau mane hentian kami?? Okeh, jom lihat pics di bawah ;)

Ni kat Perkarangan Masjid TUDM, tggu leman kt cni. Sampai cni area kul10 pagi. Tapi sebab ujan terlalu lebat, kami move ke umah leman jerla, 2myvi + 1saga meluncur perlahan sbb jalan licin dan masuk ke perkarangan kediaman TUDM, and berkumpul di rumah leman which is hentian rehat ke2 kami. Kat cni, kami sempat berpicnic pulak. kihkihkih ;)

Kami pon sempatla ber'photo's bebanyak kt hentian rehat ke2 nih. Duk lepak2 kt umah Leman sambil nunggu ujan benti, tp cam xder tanda2 ujan nk benti. Kami hampir2 nk batalkan camping ni & bebudak laki sempat search kajicuaca nk tgk keadaan cuaca hari tuh. Sempat gk dorg planning nk tukar tempat laen la, tp nasib bek x tukar tempat laen. Ape tidaknyer, bhn2 masak & bbq kami dh siapkan. So, mmg kne jugak camping kt Ulu Yam nih.

Aksi2 kami yg kelaparan, makanla mihun yg dimasak yaniez dan juga ct. Maka, makanlah kami akan mihun tersebut nk alas perut sementara nk sampai ke tempat camping kami.

yummy.. syedap bangat mihun nih, mmg sume tgh lapar, so bedal la mihun nih. ;) Perjalanan diteruskan jam 12 tghari. 3 kereta berkonvoi dengan diketuai kete dinaiki leman sbb die yg suggest tempat tuh, so die la tau jln ke sane tu. Kami follow dari belakang.

Wah, dh nmpk sign board dh. Hati2 melonjak girang, kami xdpt membayangkan cmne keadaan kt sane. Mesti syok bangat siyh ;) Perjalanan diteruskan....

Dah start mencabar perjalanan kami, ujan masih renyai2 sgt menguntungkan kami sbb xramai yg nk ber'camping' time ujan2 cmnih. Kami menikmati panorama indah dalam perjalanan menyelusuri bebukit ke Ulu Yam.

Alhamdulillah, jam 12.30 tghari kami smpai ke tempat dituju. Kete dah jadi cm pajero dh meredah lumpur dan jalan2 yg tidak bertar. Tapi ini tidak mematahkan semangat kami. Akhirnya, mase yg di nanti2 telah tiba. ;) Hutan Lipur Sg Sendat!! Here we come!!!

Alhamdulillah sampai juga kami ke sana. Cuaca agak baek bila dah sampai sane. Okehla, nk tau ape aktiviti kami?? Tunggu sambungan episod ni di Part 2 nnt. Byebye ;) Wasalam...

P/s: Korang, nntkan sambungan ke2 kisah kitrg yer! Any komen dipersilakan ;)

9 comments:

bella said...

muka aku mmg kelaparan btol...hahah

Anonymous said...

xsabo nk tggu part 2...

Anonymous said...

mira update part 2 cepat.....dh x sabar nk bc lg ni....hehe

cplud miera said...

huhu~ korg, dh update, jomla tgk entry terbaru ;)

khadijah said...

baru nak bc part 2 ni...erm...syioknye...mengimbau kenagan

cplud miera said...

tula..nnt kang dh tua2 sok, tgk balik mmg terimbau kenangan zaman mude nih ;)

yaniez said...

long journey..sbb transit kal KL dulu...smbil derdiskusi d kala ujan renyaiiiiii....
~~nyzz~~

cplud miera said...

huhu~ btul tu yaniez..klu ikutkan, dr nilai tu perjlnan juz ambik mase 1jam 30minit jer

cplud miera said...

hahah ;) btul tu bell

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena