Assalamulaikum kpd semua pengunjung Plud's Corner sekalian.
Kali ni cplud nak tunjukkan anda cara memasak sup ayam dan tempe nih. Soryla yer, sbb cplud tau korg sume mmg dah teror bab2 masak ni kan. Tp cplud nk share la jugak, mane tau ramai lg org2 bujang di luar sane yg mencari2 resepi mudah dan ringkas cplud nih. Terus terang cplud mmg junior lg dari segi masak2 ni, byk yg perlu belajar dr senior2, senpai2 sekalian. Cplud belajar masak sup ni pon ngn mak, mase mak masak tu, cplud tgk jer & cube hayati. K, utk tempe pula, cplud tgk cara my housemate msk, amat ringkas dan sedap..FYI, cplud mula kenal tempe nih sejak belajar kt Matrikulasi Kuala Pilah lg, tp mase tu cplud mmg xminat la sbb kt T'ganu mmg xder tempe2 nih sume. Tp 1hari tu, baru2 lg la, cplud rs yg ain masak tu, then terus jtuh ht pd tempe nih. So, Ahad aritu mase duk keseorangan kt umah sewa nih, cplud cubela masak. Pi kedai cr tempe & beli brg2 umah yg hampir kehabisan. Mase tuh tggl sorg sbb my housemate sume dh blik kg utk cuti ry haji. Tinggal sorg2 ni tkut jugak, cplud xkuar umah pon, abes beli brg terus kunci umah & duk diam2 kt umah. Masak sambil ditemani tv, xla tkut sgt. Okela, pnjg pulak celoteh mlm2 nih, jomla kite pakat ke dapur tgk cplud masak yer ;)
:: Resepi Sup Ayam ::
Bahan2:
-Ayam dipotong sebanyak mane yg korg suke
-3 ulas bwg merah dimayang
-2 ulas bwg putih diketuk
-1/2 inci halia dihiris
-Rempah 4 sekawan (1 kuntum bunga lawang, kulit kayu manis, 2 biji cengkih dan 2 biji buah pelaga) ~setengah org xletak pon, tp cplud ikut cara mak ;)
-1/2 kiub pati ayam
-Sedikit lada hitam ditumbuk
-Lobak dipotong sesuka hati
-Kentang dipotong sesuka hati
-Tomato dipotong wedges
-Sedikit daun sup
-Sedikit marjerin ~minyak pon ley gune, tp cplud pkai marjerin
-Sedikit air
-Garam secukup rasa
Cara2:
1) Panaskan marjerin ke dalam kuali, then masukkan bwg putih terlebih dahulu. (Ni cplud ikut cara ayah. Ayah cakap tumis bwg putih dulu bg tingkatkan keharuman masakan). Kemudian baru masukkan bwg merah dan halia. Kacau sekejap then baru masuk rempah 4 sekawan. Tumis smpai naek bau.
2) Pastu masukkan air ke dalam tumisan. Air tu anggaran korg nk byk mane tau. Then masukkan kiub pati ayam dan garam. Cplud campak2 jer, xkacau lg. Masukkan kentang dan ayam.
3) Biarkan seketika. Dah nmpk nak mendidih tu baru masukkan lobak diikuti lada hitam yg dah ditumbuk.
4) Bila dah mendidih tu, masukkan tomato then kacaula sket. Besenye cplud men capak2 jer, dan bila rs tu semua cukup. Alhamdulillah.
5) Ok, last 2 taburkan daun sup utk tingkatkan bau. Segera dihidangkan ;)
Bahan2:
-Ayam dipotong sebanyak mane yg korg suke
-3 ulas bwg merah dimayang
-2 ulas bwg putih diketuk
-1/2 inci halia dihiris
-Rempah 4 sekawan (1 kuntum bunga lawang, kulit kayu manis, 2 biji cengkih dan 2 biji buah pelaga) ~setengah org xletak pon, tp cplud ikut cara mak ;)
-1/2 kiub pati ayam
-Sedikit lada hitam ditumbuk
-Lobak dipotong sesuka hati
-Kentang dipotong sesuka hati
-Tomato dipotong wedges
-Sedikit daun sup
-Sedikit marjerin ~minyak pon ley gune, tp cplud pkai marjerin
-Sedikit air
-Garam secukup rasa
Cara2:
1) Panaskan marjerin ke dalam kuali, then masukkan bwg putih terlebih dahulu. (Ni cplud ikut cara ayah. Ayah cakap tumis bwg putih dulu bg tingkatkan keharuman masakan). Kemudian baru masukkan bwg merah dan halia. Kacau sekejap then baru masuk rempah 4 sekawan. Tumis smpai naek bau.
2) Pastu masukkan air ke dalam tumisan. Air tu anggaran korg nk byk mane tau. Then masukkan kiub pati ayam dan garam. Cplud campak2 jer, xkacau lg. Masukkan kentang dan ayam.
3) Biarkan seketika. Dah nmpk nak mendidih tu baru masukkan lobak diikuti lada hitam yg dah ditumbuk.
4) Bila dah mendidih tu, masukkan tomato then kacaula sket. Besenye cplud men capak2 jer, dan bila rs tu semua cukup. Alhamdulillah.
5) Ok, last 2 taburkan daun sup utk tingkatkan bau. Segera dihidangkan ;)
~Hasilnya seperti diatas..Mmm..Menyelerakan ;) ~
:: Resepi Tempe Goreng Kunyit ::
Bahan2:
-Tempe dipotng petak kecik
-1/2 labu bwg besar dimayang
-5 biji cili padi dihiris ~terpulang pd individu
-Sedikit kunyit serbuk
-Garam secukup rasa
Cara2:
1) Tempe yg sudah dipotong dibersihkan.
2) Gaulkan tempe bersama serbuk kunyit dan garam.
3) Gorengkan sampai kekuningan dan nmpk masak.
4) Kemudian masukkan bwg dan cili padi.
5) Kacau rata ke dalam kuali dan hidangkan ;)
Bahan2:
-Tempe dipotng petak kecik
-1/2 labu bwg besar dimayang
-5 biji cili padi dihiris ~terpulang pd individu
-Sedikit kunyit serbuk
-Garam secukup rasa
Cara2:
1) Tempe yg sudah dipotong dibersihkan.
2) Gaulkan tempe bersama serbuk kunyit dan garam.
3) Gorengkan sampai kekuningan dan nmpk masak.
4) Kemudian masukkan bwg dan cili padi.
5) Kacau rata ke dalam kuali dan hidangkan ;)
4 comments:
wahhh sedpnya!!!! nak mkn tempe yg original yg dibuat guna tangan bukannya mesin, silalah dtg ke johor hehehe
huhu~ farah nk belanjer ker?bole aje..hihi
mmm...sdapnyo.....nape la cheq xder time nih....'tempe' my feberet.....
alar ain..ko msk lg sedap tau..kihkih
Post a Comment