Sunday, July 17, 2011

Salam Nisfu Sya'aban

Salam to all readers,

Alhamdulillah, hari ni 15hb Sya'aban 1432H or lebih dikenali dgn Nisfu Sya'aban. Kenapa ianya dipanggil nisfu Sya'aban?? Sebabnya in arabic, nisfu tu bermaksud half or separuh. 15hb adalah separuh dari sebulan kan? That's y ianya dipanggil Nisfu Sya'aban.

Sebagai umat Islam yg sering lalai dengan perintahNYA, marilah kita sama2 perbanyakkan amalan kepadaNYA. Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib).

Disini cplud nak share kan bersama readers sekalian tentang kelebihan Nisfu Syaaban. Info berguna dan terbaek ni cplud dapati sumbernya di SINI. Thanx pada saudara yg share article nih. Antara kelebihan bulan Sya'aban:

1. Sesiapa berpuasa sehari dalam bulan Sya'aban maka Allah haramkan
tubuhnya dari api neraka dan dia akan menjadi teman kpd nabi Allah Yusof di dalam syurga.

2. Riwayat dari Osman Bin Abi Al-As, Sabda Nabi Muhammad (saw) : pada malam nisfu sya'aban setelah berlalu 1/3 malamnya, Allah turun ke langit dunia lalu berfirman : adakah orang-orang yang meminta maka Aku perkenankan permintaannya, adakah orang yang meminta ampun maka aku ampunkannya, adakah orang yang bertaubat maka aku terima taubatnya dan diampunkan semua mukmin lelaki & perempuan , melainkan orang yang berzina atau orang berdendam marah hatinya kepada saudaranya. Sebaik-baiknya minta ampun dengan ibubapa sebelum hari nisfu sya'aban kerana amalan kita akan terhalang dari diangkat ke langit sekiranya derhaka/berdosa dengan ibubapa kita.

Wallahua'alam ..

2 comments:

Qaseh said...

syukur kpd Allah..kita masih dipanjangkan umur...biarkanlah catitan kita dipenuhi amalan2 yg diredhai oleh Nya

cplud miera said...

@qaseh: amiin ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena