Selamat petang sume..
Petang2 ni sy nk post resepi ayam masak merah harum berserai versi cplud ni,hee.. Resepi ni sgt senang, sume org tau buat. Tapi sy sajela nk post jugak yer,hehe..Menu ni adalah juadah berbuka semalam, 8 Ramadhan ;)
Bhn2:
- 3 ulas bwg merah}
- 2 ulas bwg putih} ditumbuk
- 1/2 inci halia}
- Sebatang serai diketuk
- Ayam (dipotong ikut suka anda)
- Cili boh
- Sedikit air asam jawa
- Tomato dipotong kecik
- Separuh bwg besar dihiris
- Air
- Secubit garam sbg perasa
- Sedikit gula jika perlu
- Minyak untuk menggoreng
Cara2:
- Gorengkan ayam yg telah digaul dengan garam, gorengan sekadar separa masak.
-Panaskan minyak, kemudian tumis bhn tumbuk sampai naek bau. Kemudian masukkan cili boh dan dikacau serta dibiarkan seketika sehingga naek minyak.
- Kemudian masukkan serai yg telah diketuk, dan sedikit air asam jawa. Masukkan garam dan gula sedikit sebagai perasa.
- 3 ulas bwg merah}
- 2 ulas bwg putih} ditumbuk
- 1/2 inci halia}
- Sebatang serai diketuk
- Ayam (dipotong ikut suka anda)
- Cili boh
- Sedikit air asam jawa
- Tomato dipotong kecik
- Separuh bwg besar dihiris
- Air
- Secubit garam sbg perasa
- Sedikit gula jika perlu
- Minyak untuk menggoreng
Cara2:
- Gorengkan ayam yg telah digaul dengan garam, gorengan sekadar separa masak.
-Panaskan minyak, kemudian tumis bhn tumbuk sampai naek bau. Kemudian masukkan cili boh dan dikacau serta dibiarkan seketika sehingga naek minyak.
- Kemudian masukkan serai yg telah diketuk, dan sedikit air asam jawa. Masukkan garam dan gula sedikit sebagai perasa.
- Bila hampir masak,barulah dimasukkan tomato dan hirisan bwg ke dalam kuali td. Biarkan seketika dan sedia dihidang. ;)
2 comments:
Wow... cempedak tu favourite kak ijan jugak... best nya kalau dapat makan.takde kuih lain pun takpe dah... ayam masak merah tu pun best je nampak...yummy!
huhu..tula kn k.ijan,sedap btul cempedak nih ;)
Post a Comment