Tuesday, August 17, 2010

Bi Bim Bap Versi Melayu

Bi Bim Bap versi Melayu punyer

Anyeong haseyo.. Huhu,tetibe tercakap korea lak, sebenarnya nk update menu korea punye. Kitrg wat berbuka menu ni untuk arini dan ditambah dengan sambal kentang dan juga sup ayam. Nasi campur or dlm bhse korea disebut Bi Bim Bap tu my housemate ct yg masak, sambal kentang pon die masak, sy juz wat sup ayam je utk berbuka td. Sy nk letak kt cni resepi Bi Bim Bap versi kitrg ni. Sy abadikan resepi ni kt cni utk senang nk refer akan2 dtg ;)

Bahan2;
- Nasi yg dh dimasak
- Bawang besar dipotong dadu dan digoreng sekejap
- Tomato dipotong dadu
- Kacang panjang dipotong dadu
- Cili hidup ditumbuk bersama sedikit belacan
- Naget (terpulang nk gantikan ayam ke daging ke) digoreng dan dipotong dadu
- Ikan masin (terpulang samada nk gantikan dengan telur masin) digoreng dan ditumbuk

Cara2:
- Gaul sebati semua bahan2 dan sedia dihidang. Kitrg mkn bersama sambal kentang dan sup ayam ;)


Ni Bi Bim Bap yg dah siap diletak sambal kentang

Ni pula sup ayam kentang yg dimasak oleh sy ;)

Untuk resepi sup ayam, sy post utk laen entry la yer. Tenet slow lak mlm mi,mgkin dah suh tdo kot. Ok semua, selamat bersahur dan selamat mlm ;)

6 comments:

example010 said...

annyanghaeseyo.. sedapnye bibimbap.. nyum2..

cplud miera said...

annyanghaseyo..sedap,nnt nk cuba wat sendari lak ;)

izahdaut said...

mcm nasi goreng jugak ek..tpi gaul kt luor kuali..hihi..boleh cube ni..sempoi untuk sahur kan..eh berbuke pun ok

cplud miera said...

yup..sempoi jer..org korea mmg mkn cmni kak (perasan sbb slalu tgk citer korea). tp resepi ni housemate copy mase tgk ketuk2 ramadhan semalam.tu yg trus nk dibuatnye..huhu

Mrs.aisheiteru said...

terbaukla resepi korea korg ni! ingatkan nasi goreng. chayok! samsamida share thus recipe..

cplud miera said...

ko cubela faeza..sedap tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena