
Selamat tengahari readers, tibe2 mood rajin update blog kembali lg. Kali ni nk post menu yg sy masak untuk berbuka semalam, udang masak lemak cili padi. Sebenarnya dah agk bosan makan ayam, tu yg try resepi udang lak, tu pon pas puas cari kat dapur Kak Dayang, klik SINI utk ambik resepi yer puan2 cik2 sekalian, thanx to K.Dayang coz share rsepi nih. Hasil masakan sy tidak mengecewakan, hehe(puji diri sendiri lg). Walaupon korg leh view resepi dari K.Dayang, sy nk post jugakla resepi udang masak lemak nih ;)
Bahan2:
- Udang secukupnya (dibersihkan dan digoreng separa masak)
- 3 ulas bwg merah }
- 2 ulas bwg putih }
- 1 inci kunyit hidup } ditumbuk
- 1/2 inci halia }
- 10 biji cili padi }
- 100ml santan
- 1 keping asam gelugur (asam keping)
- Minyak untuk menggoreng
- Garam dan gula secukup rasa
Cara2:
- Panaskan minyak dan tumis bhn tumbuk sampai naek bau. Kemudian dimasukkan santan separuh dan dikacau.
- Then, masukkan sedikit air, lebihan santan dan asam keping td. Masukkan udang dan perasa secukup rasa. Bila dah mendidih dan kuah pekat, bolehla diangkat dan dihidang. Senang sgt menu nih ;)
- Udang secukupnya (dibersihkan dan digoreng separa masak)
- 3 ulas bwg merah }
- 2 ulas bwg putih }
- 1 inci kunyit hidup } ditumbuk
- 1/2 inci halia }
- 10 biji cili padi }
- 100ml santan
- 1 keping asam gelugur (asam keping)
- Minyak untuk menggoreng
- Garam dan gula secukup rasa
Cara2:
- Panaskan minyak dan tumis bhn tumbuk sampai naek bau. Kemudian dimasukkan santan separuh dan dikacau.
- Then, masukkan sedikit air, lebihan santan dan asam keping td. Masukkan udang dan perasa secukup rasa. Bila dah mendidih dan kuah pekat, bolehla diangkat dan dihidang. Senang sgt menu nih ;)
2 comments:
salam...
terima ksh cube resepi udg lemak ni. daun kunyit xde xper, yg penting, sedap, btl tak??..nxt time leh cube lg resepi2 udg yg lain yer spt Honey Prawn. Boleh google di blog akak. TQ so much. :)
Selamat berbuka puasa!
wsalam..time kasih akk atas resepi akk tuh..nnt sy cube laen lak ;)
Post a Comment