Wednesday, August 25, 2010

Singgang Ikan Tongkol + Sambal Belacan


Selamat tengahari & selamat berpuasa semuanya.
Arini dh masuk 15hari bulan Ramadhan, maknenye lg 15 hari umat Islam akan menyambut Syawal. Kanak2 palg suka syawal ni, maklumla dpt duit raya..huhu~ Tahun ni sy dh start kne agihkan duit raya kt my anak buah & sedara2 yg tecitt2, thun lepas x keje betul2 lg,huhu. Ok, puan2 cik2 semua dh tgk kan gambar lauk feveret sy kt atas tu kn? perrgh,smpai menjilat jari & berselera sungguh sy semalam, mklumla rindu sgt masakan mak, klu kt kg 2,3 hari mkn lauk ni pon sy xkisah dh..huhu. Tambah lak dengan sambal belacan, mmg terangkat.

Sy sgt rindu kt mak ayh & family sume, lg 1 week lg blik kg..yuhuu. Kaw2 punye cuti sy ambik, alasan tiket dh abes waktu dkt ry, sy dpt beli ni pon Alhamdulillah. Actually, sy terpikir nk masak singgang ni after jenguk2 dapur K. Ummi, korang klik SINI utk tgk resepi dr K.Ummi yer. Tapi K.Ummi gune ikan tenggiri, sy lak paling suke ikan tongkol, kt kg mak gune ikan tgkol utk masak lauk ni. K.Ummi, izinkan sy tuliskan resepi singgang ni kt cni yer,tp sy de ubah sket. huhu, thanx sbb share resepi ni tau ;)

Singgang Ikan Tongkol my feveret ;)

Bahan2:
- 1 ekor ikan tongkol (dibersihkan dan dipotong cam pic sy tu)
- 3 ulas bwg putih } dimayang
- 2 ulas bwg merah } dimayang
- 5 biji cili padi } dibelah sket
- 3 keping asam gelugur (asam keping)
- 2 hiris lengkuas
- 3 hiris kunyit hidup (klu agk2 xkuning sgt, tmbahla serbuk kunyit sket)
- Garam secukup rs
- 4 cawan air

Cara2:
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali ikan.
- Agak2 nk mendidih tu baru masukkan ikan.
- Masak smpai ikan masak dan mendidih lauk tuh.
- Dah masak bole dihidang dan ditambah dengan sambal belacan ;)


Sambal belacan feveret

Sedikit timun dihiris utk cicah ngn sambal belacan

Tambah pulak dengan sayur campur yg housemate sy goreng ni. Terangkat betul ;)

Penambah hidangan, kentang + telur sambal ;) Ni kwn sy yg masak, tengkiu yani comei

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena