Selamat tengahari & selamat berpuasa semuanya.
Arini dh masuk 15hari bulan Ramadhan, maknenye lg 15 hari umat Islam akan menyambut Syawal. Kanak2 palg suka syawal ni, maklumla dpt duit raya..huhu~ Tahun ni sy dh start kne agihkan duit raya kt my anak buah & sedara2 yg tecitt2, thun lepas x keje betul2 lg,huhu. Ok, puan2 cik2 semua dh tgk kan gambar lauk feveret sy kt atas tu kn? perrgh,smpai menjilat jari & berselera sungguh sy semalam, mklumla rindu sgt masakan mak, klu kt kg 2,3 hari mkn lauk ni pon sy xkisah dh..huhu. Tambah lak dengan sambal belacan, mmg terangkat.
Sy sgt rindu kt mak ayh & family sume, lg 1 week lg blik kg..yuhuu. Kaw2 punye cuti sy ambik, alasan tiket dh abes waktu dkt ry, sy dpt beli ni pon Alhamdulillah. Actually, sy terpikir nk masak singgang ni after jenguk2 dapur K. Ummi, korang klik SINI utk tgk resepi dr K.Ummi yer. Tapi K.Ummi gune ikan tenggiri, sy lak paling suke ikan tongkol, kt kg mak gune ikan tgkol utk masak lauk ni. K.Ummi, izinkan sy tuliskan resepi singgang ni kt cni yer,tp sy de ubah sket. huhu, thanx sbb share resepi ni tau ;)
Singgang Ikan Tongkol my feveret ;)
Bahan2:
- 1 ekor ikan tongkol (dibersihkan dan dipotong cam pic sy tu)
- 3 ulas bwg putih } dimayang
- 2 ulas bwg merah } dimayang
- 5 biji cili padi } dibelah sket
- 3 keping asam gelugur (asam keping)
- 2 hiris lengkuas
- 3 hiris kunyit hidup (klu agk2 xkuning sgt, tmbahla serbuk kunyit sket)
- Garam secukup rs
- 4 cawan air
Cara2:
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali ikan.
- Agak2 nk mendidih tu baru masukkan ikan.
- Masak smpai ikan masak dan mendidih lauk tuh.
- Dah masak bole dihidang dan ditambah dengan sambal belacan ;)
- 1 ekor ikan tongkol (dibersihkan dan dipotong cam pic sy tu)
- 3 ulas bwg putih } dimayang
- 2 ulas bwg merah } dimayang
- 5 biji cili padi } dibelah sket
- 3 keping asam gelugur (asam keping)
- 2 hiris lengkuas
- 3 hiris kunyit hidup (klu agk2 xkuning sgt, tmbahla serbuk kunyit sket)
- Garam secukup rs
- 4 cawan air
Cara2:
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali ikan.
- Agak2 nk mendidih tu baru masukkan ikan.
- Masak smpai ikan masak dan mendidih lauk tuh.
- Dah masak bole dihidang dan ditambah dengan sambal belacan ;)
Sambal belacan feveret
Sedikit timun dihiris utk cicah ngn sambal belacan
Tambah pulak dengan sayur campur yg housemate sy goreng ni. Terangkat betul ;)
Penambah hidangan, kentang + telur sambal ;) Ni kwn sy yg masak, tengkiu yani comei
Sedikit timun dihiris utk cicah ngn sambal belacan
Tambah pulak dengan sayur campur yg housemate sy goreng ni. Terangkat betul ;)
Penambah hidangan, kentang + telur sambal ;) Ni kwn sy yg masak, tengkiu yani comei
0 comments:
Post a Comment