Assalamualaikum to all readers,
Adoooi apekah tajuk entry nih?? Hancusss?? kuikuikui~ Nak tau nape? Sebab telur tuh hancur, mungkin sebab cplud kacau kuat sgt ngn senduk tuh. Balik keje ritu, tetibe ngidam nk mkn masak lemak telur, so blik umah cek2 dlm peti ais ade telur, serai dan sedikit bahan laen. Tanpa membuang mase, sediakan bahan masak lemak nih. Tapi time tuh santan xder, even santan aket po xder jugak. So, cplud pkai susu cair jer. Kat bawah ni de resepi campak2 cplud punyeer ;)
Adoooi apekah tajuk entry nih?? Hancusss?? kuikuikui~ Nak tau nape? Sebab telur tuh hancur, mungkin sebab cplud kacau kuat sgt ngn senduk tuh. Balik keje ritu, tetibe ngidam nk mkn masak lemak telur, so blik umah cek2 dlm peti ais ade telur, serai dan sedikit bahan laen. Tanpa membuang mase, sediakan bahan masak lemak nih. Tapi time tuh santan xder, even santan aket po xder jugak. So, cplud pkai susu cair jer. Kat bawah ni de resepi campak2 cplud punyeer ;)
:: RESEPI MASAK LEMAK TELUR ::
Bahan2:
-3 ulas bwg merah *
-3 ulas bwg putih *
-8 biji cili padi, mmg pedas telinga berasap (klu xnk pedas, letak sket jer cukup) *
-1 sudu kunyit serbuk * ditumbuk
-2 batang serai diketuk
-1 keping asam keping
-4 biji telur
-Sedikit air
-1 cawan susu cair
-Secubit garam sebagai perasa
Cara2:
1) Masukkan sedikit air ke dalam kuali (cplud masak dalam kuali..periuk pon bole..huhu~) dan sume bahan tumbuk masukkan sekali dalam kuali tuh.
2) Masukkan serai dan biar seketika.
3) Masukkan susu or santan. Then, masukkan garam dan asam keping. Biarkan mendidih dalam kuali.
4) Then, boleh dipecahkan telur satu persatu. Teknik yg betul diperlukan agar telur tak hancuss. Cplud punye dah hancusss..kuikuikui
5) Okeh, segera hidangkan sementara masih panas ;)
Bahan2:
-3 ulas bwg merah *
-3 ulas bwg putih *
-8 biji cili padi, mmg pedas telinga berasap (klu xnk pedas, letak sket jer cukup) *
-1 sudu kunyit serbuk * ditumbuk
-2 batang serai diketuk
-1 keping asam keping
-4 biji telur
-Sedikit air
-1 cawan susu cair
-Secubit garam sebagai perasa
Cara2:
1) Masukkan sedikit air ke dalam kuali (cplud masak dalam kuali..periuk pon bole..huhu~) dan sume bahan tumbuk masukkan sekali dalam kuali tuh.
2) Masukkan serai dan biar seketika.
3) Masukkan susu or santan. Then, masukkan garam dan asam keping. Biarkan mendidih dalam kuali.
4) Then, boleh dipecahkan telur satu persatu. Teknik yg betul diperlukan agar telur tak hancuss. Cplud punye dah hancusss..kuikuikui
5) Okeh, segera hidangkan sementara masih panas ;)
Okeh, sekian tuk kali nih. Jumpa lg di laen entry. wasalam
P/s: Jgn kacau kuat sgt, nnt telur tuh hancuss
2 comments:
takpe..lain kali try guna telur itik pulak ya..
bila kita gulai telur,sebaik aje masukan telur tu jgn di kacau.perlahankan api dan biarkan agak2 dlm 5 min sehingga telur tu nampak bulat ter bentuk..jgn putus asa selamat mencuba..pepun akak tetap terlio nampak masak lomak tu..hehe
@anymz: thanx kak atas nasihat dan petua..nnt sy try wat lagik..huhu~
Post a Comment