Wednesday, September 3, 2014

hsh: Deco-deco Laman Rumah

بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ

Assalam dear readers & followers,

Dah lama nak share pasal deko rias laman ni. Sumernya idea incik asben. Tugas cplud just cari tukang untuk deco kayu ni. TQ pada salah sorang group Susun Atur kt FB yang sudi berkongsi pasal tukang kayu ni, dari Semenyih. 



Actually kami amek pakej pangkin, decking, pergola dan set meja makan theme picnic punyer. Uhhuhu~ Belom dapat share lagi part ruang makan sebab masih belom 100% memuaskan hati lagik. 

Mula dengan bahagian depan rumah. Actually plan nak tile sume ruang depan rumah ni. Tapi asben de plan lain pulak, so kami mulakan untuk ruang santai tempat kami minum2 petang dan lepak2 sambil menikmati suasana kampung gitu. 

Dari 4 picture gabungan ni, dari kiri atas tu adalah pangkin. Di sudut hujung kiri belah atas tu adalah set kolam simple. Zoom in kolam tu kat pic kanan bawah ni. Okeh tambahan 2 lagi tu adalah decking. Actually ni first time kitorang tau tu adalah decking. Pic kanan atas tu adalah decking dan dihujung de lagi 1 kolam. Pon idea incik suami. Tempah kat Nilai 3. Kos kolam hujung ni dalam RM1k. Kami de tambah ikan tujuan suh makan jentik2 yang bermaharajalela. Maintenance nak jaga kebersihan kolam ni pon incik suami uruskan. Siap buat filter sendirik lagi.



Inilah rupa kolam tu. Sejuk mata memandang. Rasa cam kat kawasan kekampungan gitu ngan bunyi deruan gemersik air terjun ni..



Lagi picture gabungan pangkin dan decking depan rumah.



Last nak share adalah pasal pergola ni. Plannye nak jadikan pokok menjalar sebagai teduhan pergola ni. Pokok tu pon masih kecik lagi. 



Okeh last sekali nak share bajet untuk decking, pangkin dan pergola ni. Untuk rujukan semua. Sekiranya ada yang berminat.



Pangkin RM900
Kolam kayu + Lattice Kolam RM520
Decking RM1400
Pergola RM580

Total: RM3400

Untuk kolam air terjun tu kami tambah kemudian. Beli dari Nilai 3. Pemasangan untuk decking pangkin pergola ni dibuat selepas 5 hari pembayaran deposit. Depo adalah 40% dari keseluruhan kos. Dalam masa 3 hari semua ni siap dipasang. Alhamdulillah...

Semoga perkongsian ni bermanfaat bagi sesape yang tengah mencari konsep deko rias laman ni. TQ sudi singgah sini. Wasalam :)

20 comments:

SUHAILAH RAMLI said...

sangatlah cantik..saya pun mmg berangan nak buat mcm tu..kikiki..tq atas perkongsian..nanti leh ceduk idea

cplud miera said...

@suhailah: tq suhailah. moga bermanfaat :)

cik hani said...

sangat comel dan damai. ada impian jugak nak buat macam tu. tapi tak tahu la bila boleh buat

cplud miera said...

@hani: tq hani.. takper, kami ni pon mengumpul jugak dana nyer.

ain.ya.nun. said...

Kalau kusut kat opis, balik dengar bunyi air tu mesti tenang je kan

cplud miera said...

@k.ain: hehe tula kak

Ummie Suryati said...

Tq for sharing♡

cplud miera said...

@ummie: sama2 ummi. moga bermanfaat

cinta polisas said...

mekasih kongsi bajet..sgt2 berguna :)

cplud miera said...

@cinta polisas: sama2 sis. moga bermanfaat. versi bajet ciput nih..

Fizah said...

tak dinafikan lagi...mmg tangan berseni!!

:)

cplud miera said...

@fizah: sis fizah tula :)

bai zura said...

Waa dah siap pangkinnye,,,, cantik n maraik yang penting murah laa...

cplud miera said...

zura: hehe dh siap. alhmdulillah

Fizah said...

TAHNIAH kerana memenangi cabaran di susunatursioca!! Nanti emelkan maklumat yang diperlukan {nama, alamat dan nombor telefon} ke yuzai_angah@yahoo.com untuk pengeposan hadiah ok. :)

http://susunatursioca.blogspot.com/2014/11/pengumuman-pemenang-cabaran-bulan-sep.html

cplud miera said...

@fizah: Alhamdulillah tq fizah :)

eddy ipoh said...

Suka pegola tu.. Tapi jauh..uhuhuhuh

cplud miera said...

@eddy: huhu buat sendri pon bole kot. klu tgn berseni. hehe

MamaDaniel said...

Tahniah menang... :)

cplud miera said...

@mamadaniel: Alhamdulillah tq sis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena