Salam readers,
Ape khabar sume diharap sihat sumenye. Cuaca skrg ni agak berjerebu ditambah pulak ngn panas terik berselang mendung di bumi Nilai ni. Hurm, namun masih bersyukur dengan rahmatNYA, Alhamdulillah..
Actually menu tomyam ni cplud masak mase hari kedua kt umah sewa baru. Sejak duk umah ni, asyik nak masak jer, huhu~ Tomyam ni cplud buat sendiri, bukan pkai rencah pon. Pada sesape nak cuba, boleh salin resepi kt bawah ni. ;)
:: RESEPI BIHUN TOMYAM SAYUR ::
Bahan2:
- 1 labu bawang besar dimayang
- 2 biji bwg putih diketuk
- Serai dititik
- 1/2 inci lengkuas diketuk
- 4 biji cili padi diketuk
- Perahan air limau kasturi
- Sayur, boleh letak sayur ape pon, cplud guna sawi dan tomato jer
- Sedikit air
- Garam sebagai perasa
- Daun limau purut
- Bihun dicelur
Cara2:
1) Masukkan air ke dalam kuali.
2) Then masukkan serai, bwg, lengkuas dan cili padi sekaligus dan biar hingga mendidih.
3) Setelah itu, masukkan pula perahan limau nipis dan garam.
4) Baru dimasukkan sayur dan daun limau purut.
5) Dah masak, boleh dihidangkan bersama bihun yg telah dicelur.
Senang kan?? So, bolehla dicuba yer. Selamat mencuba ;) Wasalam
P/s: To En Tunang, semoga perjalanan mlm ni until Selase ke Vietnam selamat yer. Jangan lupe ole2 utk cplud ;)
Ape khabar sume diharap sihat sumenye. Cuaca skrg ni agak berjerebu ditambah pulak ngn panas terik berselang mendung di bumi Nilai ni. Hurm, namun masih bersyukur dengan rahmatNYA, Alhamdulillah..
Actually menu tomyam ni cplud masak mase hari kedua kt umah sewa baru. Sejak duk umah ni, asyik nak masak jer, huhu~ Tomyam ni cplud buat sendiri, bukan pkai rencah pon. Pada sesape nak cuba, boleh salin resepi kt bawah ni. ;)
:: RESEPI BIHUN TOMYAM SAYUR ::
Bahan2:
- 1 labu bawang besar dimayang
- 2 biji bwg putih diketuk
- Serai dititik
- 1/2 inci lengkuas diketuk
- 4 biji cili padi diketuk
- Perahan air limau kasturi
- Sayur, boleh letak sayur ape pon, cplud guna sawi dan tomato jer
- Sedikit air
- Garam sebagai perasa
- Daun limau purut
- Bihun dicelur
Cara2:
1) Masukkan air ke dalam kuali.
2) Then masukkan serai, bwg, lengkuas dan cili padi sekaligus dan biar hingga mendidih.
3) Setelah itu, masukkan pula perahan limau nipis dan garam.
4) Baru dimasukkan sayur dan daun limau purut.
5) Dah masak, boleh dihidangkan bersama bihun yg telah dicelur.
Senang kan?? So, bolehla dicuba yer. Selamat mencuba ;) Wasalam
P/s: To En Tunang, semoga perjalanan mlm ni until Selase ke Vietnam selamat yer. Jangan lupe ole2 utk cplud ;)
0 comments:
Post a Comment