Salam Ramadhan to all,
Kali ni cplud nak share resepi Kari Daging. Resepi ni merupakan resepi spesel from my sis. Hubby die puji, mabeles la kari tuh. So, cplud pon mnx ler resepi nk cube jugak. hehe~ Alhamdulillah sedapla, cume agk pedas, hehe~ Terlebih cili kot. Ekceli, kari ni makan ngn nasi ujan panas yg cplud masak tuk berbuka pose smlm. Refer SINI nak tau resepi nasi ujan panas tuh yer.. Tak nak cakap byk, nak tulis resepi kt bawah nih...
:: RESEPI KARI DAGING TANPA SANTAN ::
BAHAN2:
- Daging potong ikut citarasa
- Daun kari
- 2 sudu rempah kari dibancuh bersama 1 sudu cili boh dan sedikit air (tuk dijadikan pes)
- 1/2 labu bwg besar dimayang
- 3 ulas bwg putih diketuk
- 1/2 inci halia diketuk
- 1/2 inci lengkuas diketuk
- 1 sudu kecik biji sawi
- Ubi kentang
- Air asam jawa
- Garam
- Air
- Minyak tuk menumis
CARA2:
1- Tumiskan bwg putih sehingga kekuningan.
2- Masukkan bwg besar, halia, lengkuas, biji sawi dan daun kari. Tumis sampai naek bau.
3- Masukkan bancuhan rempah tadi dan tumis sehingga pecah minyak.
4- Dah pecah minyak, masukkan air asam jawa. Maukkan air sket bila dah kering.
5- Masukkan kentang dan daging serta air mengikut kuantiti kuah yg diinginkan.
6- Masukkan garam dan kacau rata serta biar hingga mendidih dan daging masak sepenuhnya.
7- Kalau nk masukkan tomato or sayur, time mendidih tu dan boleh masukkan.
Okey, dah masak boleh dihidangkan bersama nasi putih, nasi minyak dan sbgnya. Selamat mencuba dan selamat berpuasa buat semua.
Kali ni cplud nak share resepi Kari Daging. Resepi ni merupakan resepi spesel from my sis. Hubby die puji, mabeles la kari tuh. So, cplud pon mnx ler resepi nk cube jugak. hehe~ Alhamdulillah sedapla, cume agk pedas, hehe~ Terlebih cili kot. Ekceli, kari ni makan ngn nasi ujan panas yg cplud masak tuk berbuka pose smlm. Refer SINI nak tau resepi nasi ujan panas tuh yer.. Tak nak cakap byk, nak tulis resepi kt bawah nih...
:: RESEPI KARI DAGING TANPA SANTAN ::
BAHAN2:
- Daging potong ikut citarasa
- Daun kari
- 2 sudu rempah kari dibancuh bersama 1 sudu cili boh dan sedikit air (tuk dijadikan pes)
- 1/2 labu bwg besar dimayang
- 3 ulas bwg putih diketuk
- 1/2 inci halia diketuk
- 1/2 inci lengkuas diketuk
- 1 sudu kecik biji sawi
- Ubi kentang
- Air asam jawa
- Garam
- Air
- Minyak tuk menumis
CARA2:
1- Tumiskan bwg putih sehingga kekuningan.
2- Masukkan bwg besar, halia, lengkuas, biji sawi dan daun kari. Tumis sampai naek bau.
3- Masukkan bancuhan rempah tadi dan tumis sehingga pecah minyak.
4- Dah pecah minyak, masukkan air asam jawa. Maukkan air sket bila dah kering.
5- Masukkan kentang dan daging serta air mengikut kuantiti kuah yg diinginkan.
6- Masukkan garam dan kacau rata serta biar hingga mendidih dan daging masak sepenuhnya.
7- Kalau nk masukkan tomato or sayur, time mendidih tu dan boleh masukkan.
Okey, dah masak boleh dihidangkan bersama nasi putih, nasi minyak dan sbgnya. Selamat mencuba dan selamat berpuasa buat semua.
5 comments:
Salam Cplud,
Kari tak guna santan bagusla, jimat kalori neh. bulan2 pose nafsu makan menjadi jadi jer... nampak ape je rasa teringin.... huhu :)
@kak ijan: huhu..btul tu kak. jimat kalori. igtkan pose turunla berat, tp cm same jer, maklumla makanan berat2 jer. hehe
rugi sape x cube!
emm..menu y baek utk bln romadhon,...ksihatan ttp jaga...
jgn risau cplud..amalkan exercise solt trawih~
@yinyin: hihi~ btul tu yin ;) pasni ko bolehla cube mskkan tuk ibu ko ;)
Post a Comment