Monday, July 30, 2012

Supplements...

Bismillahirahmanirahim,
As salam dear readers & followers,
 
Alhamdulillah dah 10 hari berada di bulan Ramadhan kareem ni. Puasa pon penuh lagi, insyaAllah akan dipenuhkan sebulan. Tinggal lagi 20 hari je untuk menyambut Hari Raya. 
 
Supplement?? Actually, cplud nak share sket tentang supplement yang cplud makan sepanjang pregnancy ni. Untuk perkongsian bg bakal2 ibu kt luar sana.  Once tau yang cplud hamil, incik suami dah survey supplement yang sesuai, so kitrg tanya farmacy dan buat research jugak. Then, jumpe 1 supplement ni. Iberet Folic. Iberet ni bagus untuk tambahan darah dan mengandungi:

Fe sulfate controlled release 525 mg, 
vit B1 6 mg, 
vit B2 6 mg, 
vit B6 5 mg, 
vit B12 25 mcg, 
vit C 500 mg, 
cobalamin 25 mcg, 
niacinamide 30 mg, 
Ca pantothenate 10 mg, 
folic acid 800 mcg
 
Iberet folic ni jugak di'suggest'kan oleh klinik kesihatan jugak terutama bagi para ibu yang kekurangan darah semasa mengandung. Alhamdulillah darah cplud setakat ni ok. Nurse pon suggest continue je iberet ni. So, ubat klinik cplud tak perlu ambik dah. Amalkan 1 tablet sehari.

Okeh, ni iberet folic yang cplud gtau tuh. I kotak mengandungi 30tablet dan harga RM30 depends on farmacy la. Ada jugak cplud beli RM26 jer. 

Selain iberet folic, cplud de ambik tambahan Neurogain khusus untuk perkembangan minda bayi dalam kandungan. Cplud start makan ni mase kandungan berumur 3 bulan, tapi tu pon de skip2 jugakla. hehe~ Alhamdulillah sepanjang Ramadhan ni, tak pernah skip lg neurogain ni. Dan akan diteruskan hingga ke peringkat akhir kehamilan, insyaAllah. 

Harga: RM58 untuk 30biji tablet. 

1 kelemahan cplud, susah sangat nak telan ubat. So, untuk atasi masalah tu, cplud telan ke2 2 ubat ni dengan minuman Yogurt Bliss. hehe~ Especially iberet ni, baunya agak kuat, awal2 dulu mmg selalu gak muntah telan ubat ni. Alhamdulillah now dah ok dengan minuman yogurt bliss nih. hehee~

 Minuman Yogurt Bliss yang sangat membantu.. :)

Okey, setakat ni yang dapat cplud kongsikan. Harap2 dapat membantu bakal2 ibu diluar sana. Ameen. As salam :)

4 comments:

Asmara said...

Moga selamat semuanya nnti ye Myra, jaga pemakanan semua tu. :)

cplud miera said...

@kak asmara: amin, time kasih akk.

azizah :) said...

iberet ni macam obimin.. semua lengkap vitamin dalam tu..mmg cadangkan minum dgn jus penyerapan yg max..hehe semoga Allah permudahkan urusan kamu yunk..

cplud miera said...

@azizah: tq azizah. amin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena