Friday, October 17, 2014

hsh: Projek Laman Lagi 'Tempayan'

بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ

Assalam dear readers & followers,

Projek laman rumah masih belum selesai lagi rupanya. Orang laki ni kan banyak nau ideanya. Kali ni tempayan pulak. Mulanya pon cplud tak dapat nak teka apela projek baru ni kan. Tengok asben pegi beli kayu sket2. Pastu cat kayu tu pulak. Minggu lepas, after bengkel kat Genting, asben gi singgah 1 tempat ni kat Meru, rupanya cod tempayan ni. Die beli kat Mudah.my. Harga tempayan ni RM100 plus. Besau la jugak...


Ni la hasilnya. Cantek. Katanya tengok rumah maktok kat kampung ada tempayan besar. Lagipon tengok orang Jepun or Korea yang kampung2 tu kan, before masuk umah kan basuh kaki. Alar macam kite kat kampung2 la. Ada yg masih amalkan lagi tempayan cenggini kat kampung kan. huhu~ Tapi air tempayan ni kadang2 wat siram bunga dan pokok2. hehe~ Penyiram comei tu pulak beli kat DAISO. 5 hingget jer. Batu2 tu lebihan kat taman belakang tu. Pastu tambah bunga sket kasi cun...


Snap pic ni waktu malam. Gambo pon dari kamera fon jer. Hasilnya takdela secantek DSLR kennn...


Ini budak tecit suka yang amat la air2 cenggini. Tapi disebabkan masih kecik lagi tak nampak air tu, so takdela excited sangat. 


Ni kayu lapik, asben pi beli sendiri kayu dan cat sendiri. Penutup tempayan ni tak cat pulak. Katanya warna kayu tu sendiri dah cantek. 


Ni sajela nak share. Just a simple deco. Bole la kot sesapa nak try idea cenggini. :)

Sekian, TQ sudi singgah sini. Wasalam :)

8 comments:

Atieshah Ventures said...

Saya nak beli jugak tapi nak buat perhiasan dlm rumah tapi En suami x bagi dia cakap besaq sangat ...padahal rumah kecik ja...Huuu..huuu..so beli pasu kecik ja...

cplud miera said...

@atieshah: hehe.. tula kn. ni asben punye idea..

ain.ya.nun. said...

Pastikan bertutup sentiasa Miera tempayan tu.

Akak takut kalau bekas-bekas besar berisi air ni sebab budak-budak memang suka main air.

cplud miera said...

@ain: tula kakain. mmg selalu ttup. ank sy pon suke maen air ni. ni idea abah die la ni

fazianbatrisyia said...

cantik. rajin betul

cplud miera said...

@fazian: hehe alhamdulillah dapat suami rajin ni..

Nurizzah Majif said...

sis, mana beli kayu pergola utk sangkut pasu sume tu? mahal x? berkenan jugak.

cplud miera said...

@nurizzah: huhu yg pergola tu kami tempah la mama darwisy. huhu. yg kayu tu asben beli kt area nilai tp juz buat pelapik kaki kt tepi tempayan tuh jer. klu pergola tu kos die 500 lbh. bole refer entry deco laman. ada contact no n hrga kat situ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena