Tuesday, June 4, 2013

Ayam Masak Merah Versi Bonda

بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Assalam dear readers,

Lama tak share resepi. Kalini masakan ayam jadi pilihan. Resepi simple yang amat. Belajar dari ibunda kat kampung. Selalunya ayam digoreng dulu, tapi my mom suka ayam masuk sekali harung tanpa goreng. Oily sket. Sekali sekala ok la. 



Resepi Ayam Masak Merah

Bahan2:
- Untuk di'blend' 
*** 3 biji bawang merah, 2 ulas bawang putih, 1/2 inci halia
- Cili giling
- Gula melaka (2 ketul dipotong kiub)
- Air asam jawa
- Garam
- Gula
- Minyak
- Ayam

Cara2:
1- Ayam dibersihkan dan dipotong ikut citarasa.
2- Tumis bahan yg dikisar. Kemudian masukkan cili giling dan gula melaka. Kacau sekali sekala sampai pecah minyak.
3- Dah pecah minyak, masukkan air asam jawa.
4- Masukkan ayam dan sedikit air. Perasakan dengan garam dan gula. Biarkan seketika dan ditutup sementara dengan penutup kuali. Bagi ayam lembut.
5- Agak2 dah masak, angkat penutup periuk, kacau2 sket ayam tu. Bole dihidang bersama nasi panas dan sup sayur. Wallaaaa terangkat!

Selamat mencuba. :)

2 comments:

Nurul Ilyani said...

kecuq air liuq tgk...hee

cplud miera said...

@llyani: hehe. tambah2 tgh sarat. sume rasa nak makan kan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena