Tuesday, June 25, 2013

Rumah Sewa vs Rumah Beli ??

بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ

Assalam dear readers,



Rumah Sewa @ Rumah Beli ???

A big issue for me rite now. Tanyalah pada sape2 pon takde pon manusia ni selamanya nak menyewa kan. 1 day mesti nak duk kat umah sendiri jugak. Tak perlu rumah besar pon takperla asalkan rumah sendiri. 

Tak kisahla rumah second hand ataupon rumah baru. Tapi zaman sekarang ni rumah baru cecah sampai 400k ada ko mampu?? monolog diri sendirik je. Dengan gov loan pon leh cover tak sampai 300k je pon. Alahai la telan liur jerla dengan projek2 perumahan baru yang bagaikan cendawan tumbuh meliar kat memane especially area Nilai ni. Rumah mampu milik katanya, tapi sape yang mampu kalau harga developer letak tak hengat dunia! Ni untuk orang tak mampu cam cplud la. 

Sedih.. Kuciwa.. Frust!!!! Cplud dah cari rumah dari awal pregnant dulu lagi, sampailah anak  bujang dah 6 bulan pon sekarang ni, masih mencari2 lagik. Kalau rumah baru takderla problem sampai camni kan. Sekarang ni citer pasal rumah second hand. 

Dulu2 punyer citer.... "Ai.. Rumah ni tak nak la duk. Kecik sempit, design kuno jer.." Leni rumah area ni jugak yg ko duk survey tuk beli cplud oi.. Terdesak ke namanya??? Tak taula den nak cakap. Melepas rumah dah banyak, sekejap nak jual, sekejap tak jadik jual. Macam2 la citernya sepanjang nak dapatkan rumah ni. Tambah pulak sekarang dah siap terbentang 1 university, Manipal International University area Nilai ni, lagi lah melambung2 harga rumah dan sewa. Lagi kuatlah owner rumah maen tarik tali nak jual umah ni. Tak lama lagik hospital USIM pulak. Kawasan panas ni area ni. Harus beli cepat2. 

Latest, dah masuk dalam tengok rumah dah siap setuju ngan agent, alih2 ade orang laen yg direct ngan owner beli umah tu. Melepas!!! Ya Allah kenapalah susah sangat kami nak dapatkan rumah sendiri. Ade hikmah mungkin di sebalik kejadian yg berlaku ni. 

Entry ni sekadar luahan perasaan sebab masih belum dapat beli rumah sendirik lagi. Tak larat nak melabur duit untuk rumah sewa. Biarlah berbaloi bayar tapi untuk rumah sendirik.

Ya Allah permudahkan urusan kami dalam membeli rumah. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui setiap sesuatu kejadian. Tabahkan hati kami. Tingkatkan kesabaran kami sempena bulan penuh barakah ini. Amin

2 comments:

Mrs.aisheiteru said...

Ade hikmahnya tu....Allah akan beri lebih baik. Insyallah.

cplud miera said...

@faeza: tq faeza. hopefully. aku tak sabar nak duk kt umah sendirik :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena