بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Assalam dear readers, Menu kari udang galah untuk berbuka puasa yang lepas. Tak ingat dah Ramadhan ke berapa sebab dah lama sangat entry ni terperap kt draft. hehe~
Resepi Kari Udang Galah ni simple aje. Cplud dapat resepinya kat SINI. TQ ye tuan blogger share resepi sedap nih.
Antara bahan yang diperlukan of coursela udang galah (lagi besau lagi sedappp), bahan kisar (bawang merah, bawang putih, halia), hirisan bawang merah dan bawang putih, rempah 4 sekawan (cengkih,bunga lawang,buah pelaga,kayu manis), air, santan, asam geleugur, cili kisar, bancuhan rempah kari bersama air, perasa garam gula.
Caranya pulak agak simple, udang tu of courselah kene bersihkan. Cplud refer cara bersih udang galah tu kat SINI. Mula2 tumiskan rempah 4 sekawan, dan hirisan bawang merah dan putih. Sampai naek bau, then bila dah kekuningan, masukkan bahan kisar tadi. Lagi sedap kalau tambah daun kari tapi cplud takder daun kari. hoho~
Kemudian masukkan cili kisar dan bancuhan rempah kari. Tumis sampai pecah minyak dengan api perlahan. Masukkan air dan santan. Kacau rata dan masukkan asam gelugur. Kacau jangan kasi santan tu berketul. Perasakan dengan garam gula. Tutup api bila dah masak. Hurrm yummy. Enjoy buka puasa dengan kari udang galah nih yer :)
TQ sudi singgah baca sini. Wasalam :)
0 comments:
Post a Comment