Salam to all readers yg sudi jenguk blog sy yg tidak seberapa ni, mklumla career blogging ni baru je sy start awal bulan ni dlu, mase 1st Ramadhan. Akhirnye tercapai jugak hasrat sy nk masak kari ayam ni, resepi ni sy dpt pas jenguk dapur K.Dayang, korg leh view resepi tu kt SINI. Byk betul resepi best2 dr K.Dayang yg korg leh tgk, thanx K.Dayang coz share resepi ni. Sy nk minta izin k.Dayang tuk salin resepi tu kt cni yer ;)
Bahan2:
- Ayam dipotong ikut suka
- 1 labu bwg besar }
- 2 ulas bwg putih } dikisar/ditumbuk lumat
- 2 ulas bwg merah }
- 1 inci halia }
- 2 sb serbuk rempah kari ayam/daging dicampur dengan 2 sb cili giling dan dibancuh dengan sedikit air
- Rempah 4 sekawan ( bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan cengkih)
- 1 tangkai daun kari
- 2 sb tomato puri (tp sy guna sos tomato jer)
- 2 biji ubi kentang dipotong 4 (terpulang pada individu)
- 1/2 tin susu cair (nk pkai santan pon bole)
- Garam dan gula secukupnya
- Minyak untuk menumis
- Air secukupnya
Cara2:
- Panaskan minyak dan tumis bhn kisar hingga garing, kemudian masukkan rempah 4 sekawan dan daun kari.
- Masukkan masukkan pes rempah td. Tumisan sehingga pecah minyak.
- Then masukkan ayam dan tambah sket air, sebatikan ayam dengan rempah. Biarkan seketika.
- Masukkan susu cair, tomato puri/tomato sos dan ubi kentang. Tambah sket air.
- Masukkan perasa secukupnya dan masak hingga pekat. (leh tmbah air klu nk byk kuah).
-Ok, hidangan siap dan bole dihidangkan.
- Ayam dipotong ikut suka
- 1 labu bwg besar }
- 2 ulas bwg putih } dikisar/ditumbuk lumat
- 2 ulas bwg merah }
- 1 inci halia }
- 2 sb serbuk rempah kari ayam/daging dicampur dengan 2 sb cili giling dan dibancuh dengan sedikit air
- Rempah 4 sekawan ( bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan cengkih)
- 1 tangkai daun kari
- 2 sb tomato puri (tp sy guna sos tomato jer)
- 2 biji ubi kentang dipotong 4 (terpulang pada individu)
- 1/2 tin susu cair (nk pkai santan pon bole)
- Garam dan gula secukupnya
- Minyak untuk menumis
- Air secukupnya
Cara2:
- Panaskan minyak dan tumis bhn kisar hingga garing, kemudian masukkan rempah 4 sekawan dan daun kari.
- Masukkan masukkan pes rempah td. Tumisan sehingga pecah minyak.
- Then masukkan ayam dan tambah sket air, sebatikan ayam dengan rempah. Biarkan seketika.
- Masukkan susu cair, tomato puri/tomato sos dan ubi kentang. Tambah sket air.
- Masukkan perasa secukupnya dan masak hingga pekat. (leh tmbah air klu nk byk kuah).
-Ok, hidangan siap dan bole dihidangkan.
4 comments:
Sedap ni ccah ngan roti. adusss....kalo time posa tengok makanan memang kecur liur tawww!
huhu~ btol tu k.ijan..bulan pose tgk mknan mmg kecur
nk ckit.. hehe.
huhu..salza_nazri,kne dtg umhla bru dpt rs..huhu
Post a Comment