Wednesday, July 20, 2011

Bubur + Ikan Bilis Masak Kicap Berlada Hitam


Salam to all,

Bubur lagik.. Huhu~ Ni adalah menu petang merangkap malam cplud yer. Kali ni masak bubur tapi rajin sket masak ikan bilis goreng kicap berlada hitam. Masak bubur senang jer, korang letakla bawang, halia dan garam sket. Pastu masak bubur seperti biasa.

Petang tadi pegi survey peti ais lagik kt beberapa kedai letrik area Nilai. Jumpe la 1 kedai hrga ok la. Kali ni kene berkongsi ngn En Tunang coz nk beli mesin basuh sekali. Beli awal2 ni nnt xderla ssh pikir after kawen. Tapi untuk mase ni, mmg agak sesak nafas sket la. Banyak duit dilaburkan utk kehidupan jgka masa pnjang. Cewaah ;) InsyaAllah ade lg rezki tuk cplud kumpul duit kawen. Ade peti ais mmg sgt2 kene berjimat. Kene rajin + selalu masak! Harus!! Sekarang ni nk masak pon, mls nk beli ayam dan masak sedap2 sbb kene makan terus xboley nk simpan2. Tetibe imagine de peti ais baru. Yuhuuuuu~

Okeyla, dah terlanjur celoteh ni, jomla kite ke dapur pulak tgk resepi ikan bilis nih. Senang jerla, tp nk post jugak. Hihi~

:: RESEPI IKAN BILIS MASAK KICAP BERLADA HITAM ::

BAHAN2:
- 3 biji bwg merah dimayang
- 2 biji bwg putih diketuk
- 1/2 inci halia dihiris halus
- 4 biji cili padi dihiris halus
- Sedikit kicap
- Sedikit lada hitam
- Garam
- Ikan bilis digoreng terlebih dahulu

CARA2:
1) Panaskan minyak dan tumis sume bwg, halia dan cili padi.
2) Agak2 masak, masukkan kicap, kacau lagi dan masukkan air sket.
3) Taburkan lada hitam dan masukkan garam sebagai perasa.
4) Sedia dihidangkan bersama bubur panas2.

Ikan bilis hias, jom kite pekena bubur nasi panas2 ;)

2 comments:

Abang Jonni said...

huhuhuhu... suka mkn bubur panas2...

cplud miera said...

@abg jonni: huhu~ mmg sdp mkn pns2 ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena