Monday, March 26, 2012

Bubur Jagung

Bismillahirahmanirahim...

Salam dear readers & followers,

Jagung... Oh sukanya. Jagung ni memang my favourite. Sangat suka makan jagung, tak kisahlah rebus ke, bakar ke, kukus ke.. Sume cplud bedal.

Actually jagung ni beli kt Cameroon, memang terbukti segar dengan isi yang lembut jer. Bubur jagung ni sume orang tau buat kot. Cplud call mak tanya resepi sebab sebelum ni memang tak pernah masak bubur jagung.

Bahan2 nya pulak simple jer...
1- Jagung yang telah diambil bahagian isi sahaja
2- Santan
3- Gula melaka potong kiub (seketul jer)
4- Garam
5- Gula
6- Daun pandan disimpul

Cara2 nya pon mudah ajer. Cuma kalau nak jagung tu lembut, kene rebus kasi lama sket.
1- Rebus isi jagung. Air tu biar sampai tenggelam isi jagung tu sume.
2- Dah agak2 jagung tu masak dan lembut, baru masukkan santan dan daun pandan yang telah disimpul rapi.
3- Masukkan 1 kiub gula melaka. Ni resepi mak nak bagi bubur ni nampak perang sket.
4- Kacau sampai sebati ngn santan dan perasakan dengan garam dan gula.

Okey, agak2 dah masak tu, boleh tutup api dan hidangkan. Boleh dijadikan hidangan hujung minggu dan jugak minum petang :)

Bubur jagung enak kegemaranku.. Yummy yummy...

4 comments:

izahdaut said...

ala comelnya bu bur jagung dia.. memamng bubur jagung cinta betul la. sweet gitu. hehe

cplud miera said...

@izahdaud: huhu tq kak izah... mmg fav nih... :)

Juz Call Me Sharz said...

sedapnye bubur jagung...nak try la nanti.. =)

cplud miera said...

@sharz: uhuh... cuba la.. ni bubur simple jer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena