Bismillahirahmanirahim,
Salam dear readers & followers,
Alhamdulillah... Percubaan pertama masak kek menjadi. uhuhu :) Sebelum kawen memang ler ade masak tapi time raya jer. Cplud ni memang tak reti buat kek dan biskut bagai nih.
Digestive biscuit ni hancur sket. uhhuhuhu
So, percubaan pertama cplud adalah Marble Cheesecake. Actually lame dah buat, tp cam bese la sekarang baru nak upload. huhu. Resepi ni dapat dari MyResepi.com. Banyak sangat resepi best untuk dicuba kt sini. Just search menu kt google dan list resepi berduyun-duyun appear dari muResepi nih. haha. Untuk resepi marble cheesecake ni, cplud dapat dari SINI. Thank you joayee sebab kongsi resepi best nih :)
Okey, bagi sesape nak resepi ni, cplud kongsikan resepi ni kt sini ya!
:: RESEPI MARBLE CHEESECAKE ::
:: Bahan2 ::
:: Bahan2 ::
- 225 g or 8 oz phil soft cheese
- 3.5 oz susu pekat manis-atau ikut kemanisan tersendiri
- 10 g tepung gandum
- 26 g choc masakan-cairkan
- 1 telur
- 1 tsp vanilla essence
- Base:
- 220 g biskut digestive-kisar halus
- 3 sudubesar margerin
:: Cara2 ::
- Base:- cairkan margerin dgn api sederhana, masukkan digestive kisar, kacau serata.
- griskan bekas 8". tekan campuran biskut & margerin hingga padat. sejukkan sekejap.
- filling:- pukul cheese sampai lembut. masukkan susu pekat, pukul lagi. masukkan telur, pukul, masukkan tepung & vanilla.kacau hingga sebati. asingkan 1/3 cwn
- cairkan choc, kacau dengan 1/3 cawan adunan hingga rata.
- ratakan adunan putih. akhir sekali, sudukan adunan choc diatas. marbled- used chopstick
- bakar 160degC hingga set. Hati2, jgn sampai perang, nanti tak cantik pula. yg ni nipis jadi 20 min dah masak. Sejukkan selama 4 jam
- note: kek akan merekah kalau over terlampau panas atau kek terlebih masak. jadi sentiasa intai2 kek tu :)
0 comments:
Post a Comment