Thursday, January 9, 2014

hsh: Kitchen Progress #1

بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Assalam dear readers,

Entry ni dari tahun lepas lagi duk menjeruk dalam draft. Eh ade ke term 'menjeruk' ni, ah gasakla pape pon. huhu~ Mase ni kitchen in progress. Sekarang dah siap merasmikan lagi dengan bermacam juadah dan semangat baru ke dapur baru even penat lelah pon still memasak gak. pheww~ Bukan sebab dapur baru je, tapi dah memang tanggungjawab isteri memberikan yang terbaik untuk both anak dan suami. 

Okeh, sekarang ni cam tak tau nak taip panjang2 ni, de gambor kiter citer melalui gambar jerla yer.. Pic bawah ni keadaan dapur asal owner lama dalam proses pecah tile. Pic kanan adalah dapur asal standard sebelum di extend. Dapur lama dijadikan ruang makan kami sekeluarga. About a month settle part renovation tukar tiles ni, tanpa melibatkan tambahan struktur bangunan baru. 



Pic bawah ni pulak dah siap pasang tiles. Kitorang pilih tiles hitam 2x2kaki.



Proses seterusnya tambahkan tiles petak2 hitam putih tu ukuran in between table top dan kabinet ruang atas dan jugak tukar tingkap jenis nakuh kepada aluminium sliding... Masa ni lantai ya ampun memang teruk giles kesan pijakan sume. Nasib incik husband cuci dengan acid dan kitorang entah berapa puluh kali bersihkan baru nampak cantek dan selesa dipijak. Masa gambar ni diambil, kerja2 memasang plaster ceiling sedang berjalan so memang berkecah gakla keadaan rumah time nih. Kalau perasan ada sedikit ruang kaler grey tu adalah ruang makan kami. Terselit jugak pic Mr Nick dari Everskill ni. Tengah buat ukuran akhir sebelum install our kc...



Finally, keadaan dapur selepas dipasang kitchen kabinet. Tapi time ni belum pasang table top lagi. Next entry cplud akan wat sambungan plus susun atur kat dapur ni yer. 



'Dapurku Syurgaku'... Cewaaah...

Sekian saja kali ni. TQ sudi singgah sini. Wasalam ;)


12 comments:

Fizah said...

turn out sooo beautifulllll :))

cplud miera said...

@fizah: tq fizah.. masih mencari idea susun atur dapur lg nih. huhu

AYuNG said...

cntekkkkk =)
kaler interior nih pun sama mcm kaler exterior eh?

cplud miera said...

@ayung: tq ayung. yup sama. huhu

cik hani said...

comel.. hijau tu comel.. kena pulak dengan lantai gelap. kombinasi yang cantik

cplud miera said...

@cik hani: tq hani. :) tq sudi singgah cini..

akalili said...

comeyyyyynyeeeee dapur dieee......baru smngat nk msk....:-)

cplud miera said...

@akalili: tq fiza. klu xcomey pon kene semangat masak jugak. huhu

.Lydia. said...

Assalam..salam kenal juga.

wahwah..before n after.cantek.agk2 kos keseluruhan brape tu..hehe.

cplud miera said...

@lydia: wasalam lydia. kos tu almost 10k jugak.

Hana Soffelia said...

dapur impian i, kaler hijau tp KC i suka material kayu, like memasak dlm hutan. boleh? haha tp dh survey harga ritu, over our budget. kehkeh

cplud miera said...

@hana: huhu. bagus idea u hana. dapur kayu.. :) takpe slow. kenkadang dorg boleh design mengikut ape yg kite nak within our budget jugak. yg tu kene pandai carik. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena