Thursday, July 3, 2014

Mengidam Gulai Daging Teganu

بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Salam Ramadhan Kareem to all readers & followers,

Ahahaha. Mengidam punye pasal yer. Alhamdulillah dapat jugakla merasa even tak sesedap air tangan mak. Kebetulan teringatkan rempah daging untuk masak gulai yang mak kasi masa balik Teganu yang lepas. Nak call tanya mak resepinya takut mak bizi nyiapkan juadah berbuka. Makanya inisiatif google ajer la. Cari punye cari jumpa la resepi ringkas dan mudah dari Chef Hanieliza. Alhamdulillah. 

Kebetulan pulak memang ada stok daging dan bahan suma ada tersedia kat umah. So petang tu memang dah tak ke bazar dah, after ambik Afham terus kung kang kung kang kat dapur nyiapkan juadah idaman qalbu ni. Hoho~


:: Resepi Gulai Daging Teganu Versi Chef Hanieliza ::

Bahan2:
- Daging secukupnya. Potong ikut suka nak saiz besar mana
- Kerisek
- Santan (cplud pkai santan serbuk je 1 paket bancuh dalam mangkuk)
- Gula perang (kat Teganu ialls panggil 'nisan' haaa bukan batu nisan ye kengkawan. Import dari Teganu jugaks. Potong kiub sesiap. Gula melaka pon bole..)
- Secubit garam
- Asam gelugur/asam keping
- Minyak
- Ubi Kentang

Bahan Mesin (Blend sume sekali):
- Cili kering ikut tahap kepedasan (cplud pakai cili giling jer)
- Rempah daging (Rempah kari pon bole aje tapi rasa lain sket la. Rempah ni lupa nak snap pulak pic.)
- Halia 1/2 inci
- Lengkuas 1/2 inci
- Bawang merah 5 biji + Bawang besar 1 biji
- Bawang putih 4 ulas

Bahan Tumis:
- Rempah 4 beradik {1 biji Kulit kayu manis, 3 biji cengkih, 4 biji pelaga, 1 biji bunga lawang}

Cara Masak:
1- Tumis rempah 4 beradik. Then masukkan bahan mesin. Tumis sampai masak dan pecah minyak.
2- Kemudian masukkan daging dan kentang. Gaul rata bersama tumisan tadi. Tambah air sket dan tutup penutup. 
3- Kemudian masukkan santan, kerisek, gula perang dan garam. Reneh hingga mendidih. Kacau sekali sekala.
4- Dah mendidih, masukkan asam keping. Masak hingga kentang empuk. 

Ok siap 1 juadah berbuka yang simple :)

Taraaaa. Juadah berbuka kami semalam. Tambahan bayam tumis air dan goreng ikan kembung. Yang 2 ni officially menu untuk si kecik.




Alhamdulillah dengan rezekiMu Ya Allah.


TQ sudi singgah baca sini. Arini mood 'R' update siap resepi sekalik. Huhu. Wasalam :) 

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena