بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ
Salam Ramadhan Kareem to all readers & followers,
Ahahaha. Mengidam punye pasal yer. Alhamdulillah dapat jugakla merasa even tak sesedap air tangan mak. Kebetulan teringatkan rempah daging untuk masak gulai yang mak kasi masa balik Teganu yang lepas. Nak call tanya mak resepinya takut mak bizi nyiapkan juadah berbuka. Makanya inisiatif google ajer la. Cari punye cari jumpa la resepi ringkas dan mudah dari Chef Hanieliza. Alhamdulillah.
Kebetulan pulak memang ada stok daging dan bahan suma ada tersedia kat umah. So petang tu memang dah tak ke bazar dah, after ambik Afham terus kung kang kung kang kat dapur nyiapkan juadah idaman qalbu ni. Hoho~
:: Resepi Gulai Daging Teganu Versi Chef Hanieliza ::
Bahan2:
- Daging secukupnya. Potong ikut suka nak saiz besar mana
- Kerisek
- Santan (cplud pkai santan serbuk je 1 paket bancuh dalam mangkuk)
- Gula perang (kat Teganu ialls panggil 'nisan' haaa bukan batu nisan ye kengkawan. Import dari Teganu jugaks. Potong kiub sesiap. Gula melaka pon bole..)
- Secubit garam
- Asam gelugur/asam keping
- Minyak
- Ubi Kentang
Bahan Mesin (Blend sume sekali):
- Cili kering ikut tahap kepedasan (cplud pakai cili giling jer)
- Rempah daging (Rempah kari pon bole aje tapi rasa lain sket la. Rempah ni lupa nak snap pulak pic.)
- Halia 1/2 inci
- Lengkuas 1/2 inci
- Bawang merah 5 biji + Bawang besar 1 biji
- Bawang putih 4 ulas
Bahan Tumis:
- Rempah 4 beradik {1 biji Kulit kayu manis, 3 biji cengkih, 4 biji pelaga, 1 biji bunga lawang}
Cara Masak:
1- Tumis rempah 4 beradik. Then masukkan bahan mesin. Tumis sampai masak dan pecah minyak.
2- Kemudian masukkan daging dan kentang. Gaul rata bersama tumisan tadi. Tambah air sket dan tutup penutup.
3- Kemudian masukkan santan, kerisek, gula perang dan garam. Reneh hingga mendidih. Kacau sekali sekala.
4- Dah mendidih, masukkan asam keping. Masak hingga kentang empuk.
Ok siap 1 juadah berbuka yang simple :)
Taraaaa. Juadah berbuka kami semalam. Tambahan bayam tumis air dan goreng ikan kembung. Yang 2 ni officially menu untuk si kecik.
Alhamdulillah dengan rezekiMu Ya Allah.
TQ sudi singgah baca sini. Arini mood 'R' update siap resepi sekalik. Huhu. Wasalam :)
3- Kemudian masukkan santan, kerisek, gula perang dan garam. Reneh hingga mendidih. Kacau sekali sekala.
4- Dah mendidih, masukkan asam keping. Masak hingga kentang empuk.
Ok siap 1 juadah berbuka yang simple :)
Taraaaa. Juadah berbuka kami semalam. Tambahan bayam tumis air dan goreng ikan kembung. Yang 2 ni officially menu untuk si kecik.
Alhamdulillah dengan rezekiMu Ya Allah.
TQ sudi singgah baca sini. Arini mood 'R' update siap resepi sekalik. Huhu. Wasalam :)
0 comments:
Post a Comment