Nasi Minyak resepi from my mum
Nasi Minyak Cute Cplud ;)
Salam Ramadhan, actually nasi minyak ni resepi from my mum.
Semalam dijadikan menu untuk berbuka buat kami 1 rumah.
Alhamdulillah dh beberapa kali buat n sedapla. Tapi sebelom ni, sy buat ayam masak merah sebagai lauknya. Mase balik kg aritu, dh minta resepi kari ayam dari mak, tp mmg laen sketla dari kari ayam bese. So, sy nk kongsikan resepi tu kt sini buat tatapan semua.
Thank you to my dear mum coz ajar sy nasi minyak istimewa ni. ;)
Semalam dijadikan menu untuk berbuka buat kami 1 rumah.
Alhamdulillah dh beberapa kali buat n sedapla. Tapi sebelom ni, sy buat ayam masak merah sebagai lauknya. Mase balik kg aritu, dh minta resepi kari ayam dari mak, tp mmg laen sketla dari kari ayam bese. So, sy nk kongsikan resepi tu kt sini buat tatapan semua.
Thank you to my dear mum coz ajar sy nasi minyak istimewa ni. ;)
Nasi Minyak Cute Cplud ;)
Bahan2:
- Beras
- 3 ulas bawang merah dimayang
- 2 ulas bawang putih diketuk
- Halia dihiris nipis
- Kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 4 biji buah pelaga, 4 biji cengkih
- Sedikit susu cair
- Marjerin untuk menumis
- Minyak
- Daun pandan disimpul
- Tomato dipotong kecik
- Air (mengikut sukatan beras)
- Secubit garam sebagai perasa
Cara2:
- Panaskan marjerin dan sedikit minyak kedalam kuali. Tumis bawang putih, diikuti bwg merah, halia dan bahan rempah (kulit kayumanis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih).
- Bile dah kekuningan dan naek bau, masukkan sedikit air dan campurkan sedikit susu cair. Kemudian, masukkan daun pandan yg disimpul, tambahkan air, tomato dan garam sbgai perasa.
- Bila mendidih, tuangkan semua bahan tadi ke dalam nasi dan nasi dimasak seperti biasa.
- Boleh ditaburkan kismis atau bwg goreng bila nasi hampir masak.
- Beras
- 3 ulas bawang merah dimayang
- 2 ulas bawang putih diketuk
- Halia dihiris nipis
- Kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 4 biji buah pelaga, 4 biji cengkih
- Sedikit susu cair
- Marjerin untuk menumis
- Minyak
- Daun pandan disimpul
- Tomato dipotong kecik
- Air (mengikut sukatan beras)
- Secubit garam sebagai perasa
Cara2:
- Panaskan marjerin dan sedikit minyak kedalam kuali. Tumis bawang putih, diikuti bwg merah, halia dan bahan rempah (kulit kayumanis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih).
- Bile dah kekuningan dan naek bau, masukkan sedikit air dan campurkan sedikit susu cair. Kemudian, masukkan daun pandan yg disimpul, tambahkan air, tomato dan garam sbgai perasa.
- Bila mendidih, tuangkan semua bahan tadi ke dalam nasi dan nasi dimasak seperti biasa.
- Boleh ditaburkan kismis atau bwg goreng bila nasi hampir masak.
Kari ayam istimewa bonda
Bahan2:
- 4 ulas bwg merah }
- 3 ulas bawang putih }
- Sedikit lengkuas dan halia } dikisar
- Beberapa tangkai cili kering }
- Sedikit bawang goreng }
- Sedikit rempah kari ayam/ daging (2 sudu) }
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- Sos tomato 2 sudu
- Sedikit air asam jawa
- Sedikit susu cair
- Kentang dipotong kecik
- 1 kuntum bunga lawang, 1 ketul kulit kayu manis yg sederhana saiz, 2 biji buah pelaga
- Minyak untuk menumis
- Garam sbgai perasa
- Ayam dipotong kecil
- Air
Cara2:
- Masukkan semua bahan kisar tadi ke dalam bekas dan campurkan sos tomato, kunyit beserta susu cair dan gaul sebati. Perapkan ayam ke dalam bhn rempah.
- Tumiskan bunga lawang,kulit kayu manis dan buah pelaga. Bila kuar bau, masukkan bhan kisar tadi tetapi asingkan ayam dari bhn kisar untuk menumis. Tumis sampai pecah minyak.
- Bila tumisan dah naek minyak, masukkan ayam dan biar seketika. Masukkan air dan kentang. Tutup seketika dan masak sehingga ayam dan kentang empuk. Siap dihidang dan enak dijamu bersama nasi minyak bonda. ;)
- 4 ulas bwg merah }
- 3 ulas bawang putih }
- Sedikit lengkuas dan halia } dikisar
- Beberapa tangkai cili kering }
- Sedikit bawang goreng }
- Sedikit rempah kari ayam/ daging (2 sudu) }
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- Sos tomato 2 sudu
- Sedikit air asam jawa
- Sedikit susu cair
- Kentang dipotong kecik
- 1 kuntum bunga lawang, 1 ketul kulit kayu manis yg sederhana saiz, 2 biji buah pelaga
- Minyak untuk menumis
- Garam sbgai perasa
- Ayam dipotong kecil
- Air
Cara2:
- Masukkan semua bahan kisar tadi ke dalam bekas dan campurkan sos tomato, kunyit beserta susu cair dan gaul sebati. Perapkan ayam ke dalam bhn rempah.
- Tumiskan bunga lawang,kulit kayu manis dan buah pelaga. Bila kuar bau, masukkan bhan kisar tadi tetapi asingkan ayam dari bhn kisar untuk menumis. Tumis sampai pecah minyak.
- Bila tumisan dah naek minyak, masukkan ayam dan biar seketika. Masukkan air dan kentang. Tutup seketika dan masak sehingga ayam dan kentang empuk. Siap dihidang dan enak dijamu bersama nasi minyak bonda. ;)
0 comments:
Post a Comment