Salam tuk sekalian pengunjung Plud's Corner..
Hurrm..Lame bebenor rasenye teman tak update menu masakan yg teman msk nih..Oppss,terckp Perak la pulak..huhu~ Takper2..Belajar ckp Perak dari my opismate. Menu ni dh lame sy msk,last week klu xsilap. Skrg ni cm jarang sgt msk2 ni, maklumla bujang. Pi kedai bungkus jer, tp cm nk kene masak sendiri agar mutu & kualiti masakan kita ni terjamin. Okla, sy taknak berceloteh panjang, ni nk share resepi ni. Sy reka2 jer resepi ni, men campak2 jer. ;)
- 2 ulas bwg putih diketukHurrm..Lame bebenor rasenye teman tak update menu masakan yg teman msk nih..Oppss,terckp Perak la pulak..huhu~ Takper2..Belajar ckp Perak dari my opismate. Menu ni dh lame sy msk,last week klu xsilap. Skrg ni cm jarang sgt msk2 ni, maklumla bujang. Pi kedai bungkus jer, tp cm nk kene masak sendiri agar mutu & kualiti masakan kita ni terjamin. Okla, sy taknak berceloteh panjang, ni nk share resepi ni. Sy reka2 jer resepi ni, men campak2 jer. ;)
Bahan2:
- 3 ulas bwg merah dimayang
- 1/2 inci halia dihiris nipis
- Sebiji telur
- 1/4 kiub pati ayam
- Ayam dipotong nipis
- Sayur dipotong (xkisah syur ape pon, sy gune sawi jer..xder sayur len..huhu)
- Tomato dipotong
- Garam sbg perasa
- Sedikit lada hitam ditumbuk
- Air secukupnya
- Minyak tuk menumis
- Mihun secukupnya
Cara2:
- Tumiskan bwg putih, bwg merah dan halia smpai naek bau dan separuh masak. Kemudian masukkan air secukupnya.
- Masukkan ayam..Biarkan seketika, masukkan kiub ayam dan garam.
- Bila dh mendidih, masukkan telur diikuti sayur dan mihun..
- Biarkan sekejap then baru masukkan lada hitam yg ditumbuk dan tomato. Biarkan seketika then boleh dihidang. Sgt simple bukan?? Resepi cplud sememangnya simple..huhu..Selamat mencuba....
0 comments:
Post a Comment