Wednesday, October 20, 2010

Nasi Ayam Goreng


Assalamualaikum & selamat mlm sume..
Akhirnya....mood msk kembali lg setelah sekian lame dapur dibiarkan xberasap. Kali ni turn sy lak msk tuk housemate sume sbb smlm dorg dh msk nasi planta. Actually sy lame dh nk masak nasi ni pas tgk2 kt blogger2 len msk resepi ni. Jadi, tak salah sy mencuba. Jom ke dapur kite intai2 pe cplud masak jom ;)

Resepi Nasi Ayam Goreng dpt dari dapur Makcik Manggis..Menu sebenar didapati di SINI..
Thanx makcik coz share resepi best lg lazat nih ;) Izinkan sy copy resepi ni kt cni tau..

Bahan2:
-Ayam diperap kunyit dan garam
-1 sudu rempah kari
-1 inci halia + 3 ulas bwg putih ditumbuk
-1 labu bwg besar dimayang
-2 inci kulit kayu manis, 3 kuntum bunga lawang, 2 biji pelaga
-1 1/2 cawan susu cair

Sy guna susu cair ni

-Separuh kiub ayam
-Garam secukup rasa
-Beras beserta air secukupnya

Cara2:
~Kali ni cara2 masak disertakan dgn gambar yer..Utk memudahkan blogger baru nk blajar masak cm sy ni senang ikut ;)

1) Ayam yg diperap dgn kunyit dan garam

2) Kemudian digoreng sehingga masak

3) Beras dibasuh dan ditoskan kemudian diketepikan

4) Kemudian, tumis bahan tumbuk, bwg besar & bhn rempah (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang) dan masukkan rempah kari. Tumis sehingga masak.

5) Masukkan beras dan digaul rata bersama bahan tumisan td

6) Tuangkan susu cair, air secukupnya, kiub ayam (dihancurkan) dan garam. Kacau sebati.

7) Susunkan ayam goreng dibahagian atas dan dimasak seperti biasa & tggu nasi masak. Huhu..sy gune periuk nasi biase je, rice cooker kt umh sewa sy ni dh rosak.. Sgt tradisional kn? huhu~ ;)

Ok puan2 cik2 adik2 sekalian, ni la hasilnya..Dh masak nasi & sy deco2 sket..xla cntik sgt tp bole la tahan ;) Yg pntg rase mengancam. Kawan sy masak sambal tuk dimakan bersama nasi ni ;)

Selamat menjamu selera & jgn lupe cube resepi ni tau..Ringkas je,mudah & bhn2 pon senang ;)

4 comments:

Encik Gorilla said...

fulamak.. nmpak sedap jer...

cplud miera said...

huhu~ tryla wat yer en gorilla dan rasaila kesedapannyer

iwanz said...

siap ada harga lagi tin susu tue..ekeke...nampak sedap..nanti leh try kat umah lak :-)

cplud miera said...

huhu~kne try en izwan..berbaloi2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena