Tuesday, October 19, 2010

Nasi Planta


Salam to all my readers..
Hari ni rezeki sy,Alhamdulillah..Blik keje td dlm kul7 pm rase cam lapar sgt, so terpikir nk msk megi jer. Tapi sampai je umah, my housemate cayang dah masak nasi planta..Sedap sgt. Jadinye, sy nak abadikan resepi tu kt sini utk tatapan sy akan datang bile dah berumah tangga kelak. Nak masak tuk suami, at least leh belek2 resepi kt Plud's Corner ni. ;)

Resepi Nasi Planta from my housemate, ct ;)

Bahan2:
- Sedikit Planta
- Beras secukup nya
- Rempah 4 sekawan (bunga lawang,cengkih,kulit kayu manis,buah pelaga)
- 3 ulas bwg merah + 2 ulas bwg putih dikisar
- 1 labu bwg besar dimayang
- Secubit garam sebagai perasa
- Sedikit kunyik serbuk tuk bagi kaler kuning nasi
- Air mengikut sukatan beras

Cara2:
- Panaskan planta,masukkan rempah 4 sekawan, bwg kisar dan bwg mayang dan masak sehingga masak.
- Kemudian, masukkan beras dan gaul sebati dgn nasi.
- Then, masukkan air secukupnya, secubit garam dan sedikit kunyit serbuk.
- Masak sehingga nasi masak ;)

Enak dimakan bersama papadom rangup dan sambal sardin ;)

Lastly, sy tambah pulak tomyam utk dihirup pas mkn nasi.. syedap sgt., thanx yaniez sbb masak sedap2 ni..Thanx my housemate ku sume ;)

2 comments:

aiNulHusNa ^-^ said...

owh..cenag je la resepi dia.. leh wat nnt:)

cplud miera said...

@husna: bole2..senang je kn? hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena