Tuesday, November 2, 2010

Cucur Nasi Ikan Bilis

Assalamualaikum & selamat pagi to all readers di luar sane. Moga pagi2 ni anda sume ceria disamping family tersayang. Korang dah brekfast blom? Pagi ni cplud bawa bekal Cucur Nasi Ikan Bilis, resepi di ambik dari dapur Kak Izah, klik SINI tuk mendapatkan resepi cucur nasi ikan bilis nih. Thanx Kak Izah for the recipes. ;) Before this mmg cplud dah tgk ramai bloggers yg masak cucur ni, tp dek kerana malas nak buat, tu yg asyik tertangguh jer. Tetiba semalam terpikir nak wat bekal, so cplud dah wat adunan siap2 before tidor semalam. Pagi ni pulak my housemate, yaniez volunteer nak gorengkan cucur ni. Ape lg, kecik tapak tangan, nyiru cplud tadahkan ;) Sy share resepinya kt cni yer Kak Izah..Untuk pengetahuan rakan bloggers, cucur ni amat padat, cplud makan 2 biji pon udah kenyang bangat! huhu~


:: Resepi Cucur Nasi Ikan Bilis from Kak Izah ::

Bahan2:
-1 labu bawang besar *
-2 ulas bwg putih *
-1/2 cawan ikan bilis *
-2 cawan nasi *
-2 cawan air *
Note: * dikisar
-2 1/2 cawan tepung gandum
-Secubit garam
-Sedikit lada sulah (ni cplud tambah sendiri bg bertmbah sedap cucur)
-1 biji cili hidup dipotong serong
-Sedikit minyak tuk menggoreng

Cara2:
1) Kisar sume bahan yg telah ditandakan * di atas.
2) Camporkan bahan kisar ke dalam tepung dan ditambah garam serta lada sulah dan kacau sebati adunan tersebut.
3) Bolehla digoreng cam anda goreng jemput2

Boleh dicicah bersama sos cili..Cplud juz tibai sos cili mcd yg de kt dlm peti ais tuh. Sekian, wassalam..Selamat mencuba ;)

4 comments:

AdiaLuze said...

Mmmm...cedapnye...segera ke buatan sendiri ni...Ahaks...jgn maree

cplud miera said...

huhu~ adia, of cozla buatan tgn lembut cplud nih..kih kih. xmen la segera..huhu~ cube la yer adia..

currentlife2u said...

cucur ni besttttt,,makan xpuas2 tau.....
Senjata umat islam adalah doa,sama2 kita amalkan;
“Ya Allah, tambahkanlah bagiku rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar DIDUNIA DAN DIAKHIRAT.”
maaf seandainya ucapan diatas tidak menyenangkan tuan punya blog..
blog anda sangat menarik..teruskan penulisan anda..

cplud miera said...

@currentlife2u: amiin..thanx atas doa anda.. semoga setiap rezeki kita mendapat kebarkatan dariNYA..AMIIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena