Wednesday, December 15, 2010

Jogging


Assalamualaikum readers sume,

Sebagaimana korang sedia maklum, cplud sekarang sedang giat berusaha untuk mengembalikan berat badan asal dan me'maintain' berat badan ideal. Cewah ayt xley blah. kui kui kui~ Alhamdulillah, arini masuk hari ke3 cplud mengamalkan gaya/pola pemakanan seimbang. Ewah3. Tapi mmg berkesan, walaupon 100percent xikut jadual tu. Jadual ape? Haaa, korang klik SINI.

Maksud pemakanan seimbang tu, mkn byk kali tetapi dengan kuantiti yg sedikit. Banyak kali tu klu ikut pakar pemakanan, 6 kali sehari. Korg igt x mase mkn kt sekolah asrama mase zaman hingusan dulu? 6 kali kan. Xcaye tanye adik2 korg. Cam cplud mula amalkan, brekfast jam 7.30 pagi, kul10.30 pg minum pg (milo or kopi), kul1 makan tghri. Kul1 tu rs cm bese, xderla lapar tahap lapar giler, sbb dh minum pg kul10.30 tu. Bila korg xmkn or minum pape wktu tu, comfirm sgt yg korg akn lapar giler3 kul1 tuh. Bila dh lapar tu, mula la xdpt fokus keje, terbyg sana sini, surf makanan kt tenet (ni sume cplud hadapi..kui kui kui). Okeh, sambung blik citer td. Pas mkn kul1, kul3 ptg tu cplud mkn buah or minum air masak je, kul6 tu minum lg air. Korang jgn riso, byk minum air, kerapla korg ke toilet. Huhu~ Dahla cplud keje tmpt aircond yg tahap sejuk giler. Pastu mkn malam, antra kul8 - 8.30 mlm tu okey la. Alhamdulillah sbb bila amalkan pemakanan teratur tu, rs lg segar je bdn, xder ngntok2 cm b4 this.

Oppps..Sory2 korg, tjuk entry ni psl jogging, tp cplud dah menyimpang ke pola pemakanan bagai. Adooyai. Mintak maaf la yer ;) Berckp psl jogging, dh lame nk mula, tp alasan lupe bw tshirt ke opis, penat & mcm2 lg, jadinya tertangguh. So, 2hari lepas bertekad nk jg kesihatan bdn, bru start diet. Diet tu bkn xmkn, i mkn la you! Cume mkn ikut panduan yg betul. Semalam jogging ngn isma, dari opis smpai ke pusat sukan. Huhu~ Sgt lame ok xjogging & senam ni. Dapat timbang lemak kt badan nih bpe kg dh. hohohoho~ Harap dapat teruskan senaman ni at least 3,4 kali seminggu. Huurm. Arini kul6 start lg jog cm bese. Sit up tu mmg sebelom ni jarang & malas yg amat nk buat, tp semalam merelakan dan mengikhlaskan diri wat sit up. Alhamdulillah berjya! Huhu~ Bak kate isma, klu dh set mind bole mmg ley buat punyer. Huhu~

Actually, joging ni byk kelebihan. Antaranya:

1. Menyihatkan tubuh badan. Badan akan rase segar.
2. Aktif dan cergas.
3.Baik untuk penurunan berat badan.
4.Baik untuk jantung.
5.Aktiviti sukan paling mudah dan menjimatkan. Memandangkan cplud ni sgt tak aktif bersukan, joging la alternativenya ;)

Sedikit Tips Jogging:

1. Jog pada waktu petang & paling best waktu pagi.
2. 20min setiap sesi. Non stop lagi bagus.
3. Pakai kasut yang sesuai. Jgn pakai bedal je pkai kasut shoping & futsal.
4.Ajak kwn,makwe,pakwe,abg,adik,kakak,abah,mak,sedare & smue golongan masyarakat. Bila ade geng, baru semangat beb ;)

Info pasal tips dan kelebihan jog di SINI. Thanx for sharing ;)

P/s: Diharap agar aktiviti ni berterusan. Xnak hangat2 tahi ayam jer cm b4 this. Alamak! Klu balik kg, cmne nk diet, rindu masakan mak. Comfirm xley nk diet nnt kt kg. Huhu~

Sekian sahaje tuk kali ni. Update entry ni after kepenatan mengadap coding yg berbagai dr pg mengadap benda alah ni. Huhu~ Nak solat & bersiap tuk jogging ptg ni. Wasalam ;)

4 comments:

Nadia arRumaisha said...

Alhamdulillah bagus tips... tapi akak ni tak de geng nak gi jogging.... so senaman kat rumah jer...buat senaman erobik...

cplud miera said...

@nadia: xper kak..senam kt umah pon bole ;)

Amy Syaquena said...

As'salam...

alhamdulillah bagus tips nie...

cplud miera said...

@amy: wsalam. thanx amy ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena