Thursday, December 16, 2010

Bihun Singapore Ringkas

Assalamualaikum & Selamat petang my dear readers,

1st of all, cplud nk mintak maaf kat readers yg rajin blogwalking cni, tapi tak tersempat cplud nk jenguk & follow blog dorang. Sebabnya cplud agak bizi dgn keja dan lg pulak, tenet kt opis ni byk kene block, nk follow pon xley tau. Pastu bila mlm lak kt umah, kadang2 penat sgt sampai tak sempat buka laptop. Kat umah tu wat keja suri rumah pulak, walaupon bujang jgn igt takde keja tau! Banyak sgt keja kt umah tu, nk basuh kain, lipat kain, iron baju keja, masak lg. Aduuyaaai~ Takper, praktis make perfect. Nak jadi isteri solehah akan datang ni, kenela praktis sume ni, cewah ;)

Cplud ni selalu melalut dari tajuk entry, nk ckp pasal resepi bihun singapore, tapi mukadimah pasal suri rumah pulak. Ape kes ni bro?? hik hik hik ;) Okeh2, sebonarnya bihun ni semalam punya menu cplud masak pagi2 buta nk wat bekal pegi opis. Maklumla on diet katakan. kui kui kui~ Bihun Singapore ni senang sgt, nnt kite tgk resepinya tau! Nak tanyela sket, korang penah tak terpikir cmne nk bg bihun jd elok jer tak hancur & lembik sgt? Actually, cplud de tnye member, dorg ckp petuanya cmni:

:: PETUA BIHUN LEMBUT SEDAP2 GITU ::

K, klu korang nk dapatkan bihun lembut sedap2 gitu, korang kene rendam bihun dalam air dengan air masak jer or nak lg canteek, air bio aura, hik hik hik. No no no air panas ok! Sebabnya air panas akan wat bihun lembik dan hancur. Tapi, mesti korang tertanya2 kan, rendam air masak cmne nk lembut?? Ade caranya cayang2 sekalian. klu nk masak pagi, b4 tido tu, korg rendamla siap2. Jadi bangun pagi esok takderla terkial2 nk lembutkan bihun tuh. Okeh tak petua ni? ;) Sila cuba klu anda tak percaya..

Sekarang ni jomla kita sume ke dapur lak, tgk penyediaan Bihun Singapore ni yer. Tapi nape name die mesti Singapore?? Sape leh jwb angakt mouse! hahahahah~ Okeh2, jomla tgk yer, cian korang nk kne jwb soklan bagai ;)

~ Korang nampak itam2 tu kt ayam sebenarnya tu lada itam yg tumbuk tak halus. maklumla nak cepat utk siap gi keje pulak ~

:: RESEPI BIHUN SINGAPORE RINGKAS ::

Bahan2:
- 1 labu bwg besar dimayang
- 3 ulas bwg putih diketuk
- Cili padi terpulang ikut tahap kepedasan masing2
- Sayur dipotong (terpulang sayur ape pon)
- Sedikit lada hitam ditumbuk
- Bihun yg telah direndam
- Sedikit ayam dipotong kecik
- Garam secukup rasa
- Sedikit air (if korang rs bihun td xcukup lembut)
-Minyak tuk menumis

Cara2:
1) Panaskan minyak dan tumis bawang putih. Bila kekuningan dan naek bau, baru masukkan bwg besar mayang tadi dan cili padi serentak. Kacau2 sket.
2) Masukkan ayam, agak2 ayam masak, campakkan sayur dan lada hitam. Oit minah? takde bahase elok sket ker, men campak2 lak. Comfirm korang ckp cmtu dlm hati. heheh~ Sebenarnya istilah tu sebati bg cplud dlm bab2 masak nih. kui kui kui~
3) Masukkan garam sket, kacau dan last sekali bihun. Kacau sebati. Kalo rase cm tak lembut bihun, haaa mase nila masuk sikit air. Sket je tau!
4) Bila dah cukup rase tu sume, bole dihidangkan ;)

~ Bihun Singapore Ringkas versi cplud ~

Alhamdulillah, selesai sudah perkongsian resepi kali ni. Jangan sogan silu mencuba yer ;)

P/s: Congrats to my dear sis, Aina Mardhiah aka Kakma sbb berjya melahirkan bayi laki2 yg comei kul4 pg td. Alhamdulillah ;) Sekaligus meramaikan anak2 buahku dan mengeringkan poketku bg duit raya tahun dopan (gurau jer) ;)

2 comments:

umie akif said...

mira...i like it...pas ni share mee rebus resipi ayhanda k ;)

cplud miera said...

@umieakif: kak sue..sy dh pnh watla mee rebus tu, tp gune bihun.

http://pludcorner.blogspot.com/2010/10/mihun-sup-simple-cplud.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena