Wednesday, December 8, 2010

Nasi Serai Harum


Bismillahirahmanirahim & Assalamualaikum pembuka bicara,
1st of all cplud nk ucapkan Selamat Pengantin Baru kt my ex classmate kt uni dulu, Puan Solehah yg naek pelamin pada 4hb Disember yg lepas, serta 2 org lg naek pelamin pd hari yg same, my opismate Madi & Mael, 'Selamat Pengntin Baru tuk kalian, semoga bahgia ke akhir hayat dan berkekalan hingga ke syurga hendaknya cinta kalian. Amiin'

Sekarang ni musim org kawen, my opismate rmai yg kawen ujung2 thun nih, semoga bhgia hendaknya kalian semua. Actually cplud nk tunjuk kt korg resepi nasi serrai yg cplud ambik dari dapur Kak Ros, korg leh klik SINI tuk view resepi tuh yer. Thanx Kak Ros sebab berkongsi resepi yg sedap lg menyihatkan nih.

Serai ni byk kelebihannya utk kesihatan manusia, korg leh google tuk tau khasiat nya yer. Okela, bg cplud nasi serai ni leh gantikan nasi lemak sbbnya nasi lemak ni korg letak santan, tp nasi serai xder letak santan. Lagipon nasi lemak leh cepat ngntuk, pg td cplud brekfast nasi serai wat bekal pi opis, lebihan semlm, cplud hangatkan. Makan bersama sambal dan ayam goreng kunyit. Perrgh! Terangkat beb ;) Jom kita ke dapur tgk resepi nasi serai ni jom ;)


:: Resepi Nasi Serai (tuk 2 org makan):: ~ from Kak Ros

Bahan2:
- 3 ulas bwg merah *
- 2 ulas bawang putih *
- 1/2 inci halia *
- 1/2 inci lengkuas * ditumbuk (*)
- Beras secukupya
- Air mengikut sukatan beras
- 2 batang serai diketuk
- Sedikit minyak tuk menumis
- Garam secukup rasa

Cara2:
1) Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan naek bau.
2) Kemudian masukkan air megikut sukatan beras.
3) Masukkan serai dan garam, kacau sebati dan masak seperti biasa.
4) Sedia dihidangkan bersama ayam goreng kunyit dan sambal. Cplud wat sambal kosg yer, malas nak masukkan ayam sekali, lg suke ayam goreng. Huhu~ ;)

~ Utk elak mengntuk makan nasi lemak, korg leh cuba masak nasi serai ni dan serve cm korang mkn nasi lemak. Terangkat beb! ~

P/s: Nasi serai Kak Ros kaler kuning, tp cplud punye kaler putih. Tapi Kak Ros xckp lak letak kunyit ke ape. Hurrm. Tu nasi serai tau, bukan nasi putih yer kengkawan. Bau serai harum semerbak ;)

Sekian perkongsian resepi kali nih. Selamat mencuba. Wasalam

12 comments:

Abang Jonni said...

asal aku dtg sini mesti jd lapo... adehhh,.......

cplud miera said...

@abg jonni: huhu~ dah name pon blog msk, so aku mmg post mknan jerla. Sabor yer, ko leh jamu mata ;)

cek chun said...

salam cplud

nasi lemak letak serai pon power sehh. buka jer tudung periuk, semerbak bilik :)

akak dah buat tag bloglarian kat cekrasala.
tq for tagging me

cplud miera said...

@cekchun: wasalm kak..huhu~ nasi lemak tu ngntok kak, klu nk bg elak ngntok sgt, alternatif die nasi serai. even 2 2 nasi i pon leh jd ngntok if ambik berlebihan..huhu~

blogmassnasyamsul said...

wah..dah lapar dah ni..tak lunch lagi ni..sedapnyer kak...a'ah..betul3x..serai mmg baik utk kesihatan kan???kak sure minat memasak kan? wow...t boleh try resepi dlm blog ni..yummyyy..

cplud miera said...

@massna: yup btul tu massna. mmg baek tuk kesihatan. thanx follow cni ya ;)

sekamar rindu said...

salam...

saya tak penah dengar menu ni..? menu baru ke??

cplud miera said...

@sekamar rindu: wsalam. xla baru pon. ni on cplud dpt dr geng2 blogger masakan. teringin nk jd cm dorg,pndai masak ;)

Amy Syaquena said...

As'salam..

wah macam best je nie , x penah makan lagi nie..tentu sodap kan..

cplud miera said...

@amy: wsalam amy. try la wat. sodap neh ;)

hamzah ian said...

nmpk sedap2.. nyam2..

cplud miera said...

@hamzah: huhu~ bese jer..cube la. ni cplud 1st time gk wat,tp puas hati ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena