Wednesday, December 1, 2010

Seringkas Maggi Goreng Cplud


Bismillahirahmanirahim,
Korang dh makan mlm? Jgn makan lewat yer korang, nnt perut b_ _ _ _t. Huhu~ Cplud mlm ni mkn maggi jer, bkn sbb xder makanan laen, tp xterasa nk mkn mknan laen, jadinye tu yg msk maggi. Tp kali ni wat maggi goreng. Ringkas jer, bg sesape yg xtau nk masak maggi goreng, jom ikut cplud ke dapur ;)



:: Resepi Maggi Goreng :: ~Hidangan tuk seorang makan

Bahan2:
-Sebungkus maggi perisa kari
-2 ulas bwg putih diketuk
-1 ulas bwg merah dimayang
-Sedikit cili padi dipotong halus
-Sedikit minyak tuk menggoreng
-Sebiji telur
-Sedikit air
-1/2 biji tomato dipotong wedges

Cara2:
1) Rebus maggi dan ditoskan. Asingkan.
2) Perencah kari maggi dibancuh dengan sedikit air.
3) Panaskan minyak, tumis bwg putih kemudian diikuti dengan bwg merah dan cili padi.
4) Bile dah agak masak dan wangi, pecahkan telur keliling bhn2 tumis td, then masukkan maggi. Ni men campak2 jer tau, xyh kacau pape kt kuali tuh.
5) Masukkan bancuhan perencah td dan gaul rata. Masukkan sedikit air sbb perencah tu agk masin jugak.
6) Last sekali masukkan tomato yg telah dipotong td. Kacau & gaul rata lg. Nampak kering tu, leh matikan api. Sedia dihidang ;)

~ Ni la pandangan dari atas, nmpk byk jugak sebungkus maggi ni. X abes pon mkn sorg, kongsi sket2 ngn dorang ;) ~

P/s: So pasni xyahla korang gi kedai mamak order maggi goreng. Wat sendiri lg berbaloi2 ;) Selamat mencuba...

4 comments:

Amy Syaquena said...

As'salam..

tengok pun dah sedap leh cube nie..

cplud miera said...

@amy: cuba jgn xcube ;) pasni xyh beli kt kedai mamak lg, nk lg sedap tmbhla aym ke tauhu ker..huhu

Anonymous said...

terbaek dari ladang mira@corner..hehehe
~nyzz~

cplud miera said...

thanx yaniez ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan dr Empunya Blog

To all readers,
Untuk makluman, semua article dan resepi serta gambar yg disiarkan adalah hak milik empunya blog sendiri.
Kalau nk copy gambar, minta kebenaran dari empunya blog dlu yer.
Sebarang entry yg terkasar bhasa atau tidak memuaskan hati pembaca, harap dimaafkan.
Semoga pembaca sekalian enjoy membaca sebarang entry yg disiarkan.
Jutaan terima kasih di atas kesudian readers sekalian meluangkan mase tuk melawat Plud's Corner yg tidak seberapa ni ;)
P/S: Kepada sape2 yg nk link kan Plud's Corner kt blog korang, leh refer my entry tentang URL ERROR sbb my blog ni pkai template & complicated sket klu nk add tuh. Anway, juz tuk sape2 yg berminat nk add jela..huhu~

© ♥ Plud's Corner ♥, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena